Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

SDEÚ: Úmrtie kopilota nie je výnimkou z povinnosti odškodniť pasažiera

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Takéto úmrtie, hocako tragické, nespadá do zoznamu 'nepredvídateľných okolností' (na ktoré sa vzťahuje výnimka z povinnosti odškodniť cestujúcich), uviedol vo svojom rozhodnutí Súdny dvor EÚ.

Luxemburg 11. mája (TASR) - Letecké spoločnosti sú aj v prípade úmrtia druhého pilota a následného zrušenia letu povinné odškodniť pasažierov. Vo štvrtok o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) v Luxemburgu, informuje agentúra DPA.

"Takéto úmrtie, hocako tragické, nespadá do zoznamu 'nepredvídateľných okolností' (na ktoré sa vzťahuje výnimka z povinnosti odškodniť cestujúcich). Môže však – ako každá náhla choroba – postihnúť členov posádky, ktorí sú pre let nevyhnutní," uviedol vo svojom rozhodnutí SDEÚ.

Súd takto rozhodol v prípade portugalských aerolínií, ktorých lietadlo malo v roku 2019 letieť zo Stuttgartu do Lisabonu. Dve hodiny pred odletom bol však druhý pilot tejto linky objavený v hotelovej izbe bez známok života.

Ostatní členovia posádky boli z kopilotovej smrti v šoku, vyhlásili, že nie sú schopní letieť a let bol tak zrušený. Neskôr prišla do Stuttgartu náhradná posádka z Portugalska a pasažieri sa tak napokon do Lisabonu dostali.

Aerolínie neskôr odmietli cestujúcich odškodniť a tvrdili, že úmrtie druhého pilota bolo "nepredvídateľnou okolnosťou", ktorá umožňuje výnimku z povinnosti kompenzovať pasažierov. SDEÚ však vo svojom verdikte tento argument odmietol a vyhlásil, že letecká spoločnosť mala byť pripravená na prípadnú absenciu jedného či viacerých členov posádky.