Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Sebastian Kurz dostal už prvé gratulácie od zahraničných lídrov

Rakúsky minister zahraničných vecí a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz poskytuje rozhovor po hlasovaní v predčasných parlamentných voľbách 15. októbra 2017 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Tajani ďalej odkázal do Viedne, že v Bruseli rátajú so silne proeurópskou rakúskou vládou, ktorá bude pracovať na našej spoločnej budúcnosti.

Brusel/Mníchov/Rím 15. októbra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani poblahoželal dnes Sebastianovi Kurzovi a konzervatívcom z jeho Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) k víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách v alpskej republike.

Stalo sa tak prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Tajani ďalej odkázal do Viedne, že v Bruseli rátajú so silne proeurópskou rakúskou vládou, ktorá bude pracovať na našej spoločnej budúcnosti.


Gratulácie do rakúskej metropoly, konkrétne Sebastianovi Kurzovi, prišli aj od šéfa frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente, politika bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Manfreda Webera. "Je to jasná úloha pre Sebastiana Kurza vytvoriť stabilnú vládu," cituje uznávaného nemeckého predstaviteľa tlačová agentúra DPA.

Weber súčasne zdôraznil, že práve Kurz zabrániť v Rakúsku, aby sa slobodní z FPÖ stali najsilnejšou politickou stranou. Medzičasom figuruje Slobodná strana Rakúska (FPÖ) však až na treťom mieste za sociálnymi demokratmi.

Je to dobrý signál pre Európu, pochvaľoval si Weber a dodal, že Kurz aj o ťažkých otázkach, napríklad o zastavení prístupových rokovaní EÚ s Tureckom, hovorí jasnou rečou. "Práve to, odvahu k čestnosti, potrebuje Európa v súčasnosti," konštatoval.

Víťazstvo rakúskych ľudovcov privítali aj v Ríme, konkrétne v opozičnej strane expremiéra Silvia Berlusconiho Forza Italia.

Podľa slov jej poslankyne Michaely Biancofioreovej Kurzovo volebné víťazstvo je dôkazom, že v celej Európe fúka stredopravý vietor, čo je i dôsledkom politiky ľavice.

Ako ďalej konštatovala talianska poslankyňa, Kurz postavil svoju predvolebnú kampaň na zdravých princípoch a národných hodnotách, čo stupňuje obavy v Taliansku otvárajúcom brány všetkým migrantom a rezignujúcom na svoje kresťanské hodnoty a tradície.

Víťazovi parlamentných volieb v alpskej republike gratuloval poppri rakúskych predstaviteľoch aj generálny tajomník bavorskej CSU Andreas Scheuer.