Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Sedemnásťročný belgicko-britský pilot zavŕšil sólový let okolo sveta

Sedemnásťročný britsko-belgický pilot Mack Rutherford sa teší po pristátí na letisku v Sofii 24. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Rutherford podľa vlastných slov nalietal stovky hodín so svojím otcom - profesionálnym pilotom, a už ako 11-ročný sa rozhodol, že chce ísť v jeho šľapajach.

Sofia 24. augusta (TASR) - Sedemnásťročný belgicko-britský pilot Mack Rutherford pristál v stredu v Bulharsku, kde úspešne zavŕšil svoju cestu okolo sveta. Stal sa tak najmladším sólovým pilotom, ktorý obletel zemeguľu, informuje agentúra AP.

Držiteľom doterajšieho rekordu v tejto kategórii bol Angličan Travis Ludlow, ktorý vlani absolvoval takýto sólo let vo veku 18 rokov a 150 dní, uvádza Guinnessova kniha rekordov.

Mack Rutherford, ktorého obaja rodičia sú piloti, sa vydal na cestu z Bulharska 23. marca 2022, keď mal ešte len 16 rokov. V priebehu päť mesiacov trvajúceho letu oslávil 17. narodeniny. V stredu pristál na malom letisku Radomir, ležiacom zhruba 50 kilometrov juhozápadne od Sofie.

Rutherford podľa vlastných slov nalietal stovky hodín so svojím otcom - profesionálnym pilotom, a už ako 11-ročný sa rozhodol, že chce ísť v jeho šľapajach. Ako 15-ročný získal oprávnenie lietať na ultraľahkých lietadlách a stal sa tak vtedy najmladším pilotom na svete, uvádza na svojej webovej stránke macksolo.com. Odvtedy absolvoval už dva prelety ponad Atlantický oceán.
Na archívnej snímke belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordovása teší v kokpite po vytvorení nového svetového rekordu, keď ako najmladšia žena úspešne dokončila sólový oblet Zeme na letisku v belgickom Kortrijku vo štvrtok 20. januára 2022.
Foto: FOTO TASR/AP

K prekonaniu rekordu Rutherforda inšpirovala jeho sestra Zara. Tá sa v januári 2022 stala najmladšou ženou, ktorá obletela zemeguľu, uvádza televízia Sky News.

Mack Rutherford absolvoval svoj let na ultraľahkom stroji Shark, ktorý dokáže letieť rýchlosťou až 300 km/h.