Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Seehofer: Migrácia je matkou všetkých politických problémov v Nemecku

Horst Seehofer, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spolkový minister vnútra Seehofer si však za svoje vyjadrenie na stránkach periodika Rheinische Post vyslúžil množstvo kritiky z radov koaličných sociálnych demokratov i predstaviteľov opozície.

Berlín 6. septembra (TASR) - Za "matku všetkých politických problémov" v Nemecku označil spolkový minister vnútra, predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer otázku migrácie.

Angela Merkelová v tradičnom letnom interview pre televízie RTL a ntv formulovala trocha inak. "Migračná otázka nás stavia pred výzvy a pri tom jestvujú aj problémy". Podľa jej názoru však existujú aj úspechy.

Seehofer si však za svoje vyjadrenie na stránkach periodika Rheinische Post vyslúžil množstvo kritiky z radov koaličných sociálnych demokratov i predstaviteľov opozície.

Na jeho slová o tom, že "po prvý raz máme stranu vpravo od strán únie CDU/CSU, ktorá sa strednodobo dokázala etablovať," rozdelenú krajinu a nedostatočnú podporu tradične veľkých strán v spoločnosti a že to síce nesúvisí "iba" s migračnou politikou, avšak tá je matkou všetkých politických problémov v krajine, reagovali niektorí politici veľmi ostro.

Generálny tajomník Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Lars Klingbeil označil Seehoferove slová na Twitteri za "pravicovpopulistické táranie". Minister pre integráciu spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Joachim Stamp z liberálnej FDP na Twitteri napísal, že bez migrácie by sa zrejme väčšina ľudí zdržiavala vo východoafrickej stepi a Seehofer by v súčasnosti bol Afričanom. Hovorkyňa frakcie strany Ľavica pre vnútropolitické otázky Ulla Jelpke sa vyjadrila, že "pomaly nadobúda dojem, že minister vnútra je otcom všetkých problémov s rasizmom". Hovorkyňa nemeckých zelených pre migračnú politiku Filiz Polatová konštatovala, že Seehofer sa sám sebe páči v úlohe problémového ministra, ktorého veľké vystúpenia rezonujú a ktorý vyvoláva jeden konflikt za druhým.

Nielen stranícki kolegovia vrátane Alexandra Dobrindta, ale aj vedenie Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa však postavili na Seehoferovu stranu.

Líder AfD Alexander Gauland pre piatkové vydanie regionálnych novín Neue Osnabrücker Zeitung podľa informácií tlačovej agentúry DPA vyhlásil: "Seehofer má i v analýze úplnú pravdu". Avšak priveľmi mu to nepomôže, pretože Merkelová mu nepretržite hádže polená pod nohy, dodal.