Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Seehofer potvrdil, že post bavorského premiéra prenechá Söderovi

Bavorský premiér Horst Seehofer. Foto: TASR/AP

Horst Seehofer na tlačovej konferencii súčasne uviedol, že si so Söderom vzájomne prisľúbili úzku spoluprácu.

Mníchov 4. decembra (TASR) - Frakcia Kresťanskosociálnej únie (CSU) a následne i predsedníctvo strany schválili v pondelok návrh predsedu strany a bavorského krajinského premiéra Horsta Seehofera na rozdelenie oboch funkcií medzi dve osobnosti. Znamená to, že vnútrostranícky mocenský konflikt, ktorý CSU otriasal od neuspokojivého výsledku v septembrových parlamentných voľbách, sa po takmer desiatich týždňoch skončil.

Seehofer sa podľa vlastných slov chce na zjazde CSU, ktorý by sa mal konať v dňoch 15.-16. decembra v Norimbergu, uchádzať o znovuzvolenie do funkcie predsedu strany. Podľa jeho slov to zodpovedá želaniu množstva ľudí z členskej základne vzhľadom na komplikovanú povolebnú situáciu na spolkovej úrovni.

Už v prvom štvrťroku budúceho roka by Seehofer, ako o tom osobne informoval po takmer trojhodinovom rokovaní predsedníctva CSU v Mníchove, chcel odovzdať post bavorského krajinského premiéra Markusovi Söderovi, súčasnému krajinskému ministrovi financií. Ten je podľa znalcov bavorskej politickej scény Seehoferovým dlhoročným politickým rivalom.

V prípade koaličných rokovaní strán únie CDU/CSU by sa Söder mal stať aj členom tímu CSU. Informácie priniesol Bavorský rozhlas (BR).

Seehofer na tlačovej konferencii súčasne uviedol, že si so Söderom vzájomne prisľúbili úzku spoluprácu. Terajšie personálne rozhodnutie by podľa neho malo byť príspevkom v záujme jednoty strany a jej pokračovania v práci na báze vzájomného rešpektu. "Bol to dobrý deň pre CSU," bilancoval predseda strany.

Markus Söder netajil radosť z jednomyseľnej dôvery frakcie i predsedníctva strany. Vyjadril nádej, že Horstovi Seehoferovi sa pri voľbe predsedu na zjazde dostane silnej podpory pred blížiacimi sa náročnými koaličnými rokovaniami v Berlíne.

V CSU boli predmetné funkcie naposledy rozdelené v roku 2008 po tom, čo strana prišla v bavorskom Krajinskom sneme o absolútnu väčšinu. Vtedy odstúpili predseda Erwin Huber i bavorský krajinský premiér Günther Beckstein, aby uvoľnili cestu práve pre Horsta Seehofera.