Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kritik Merkelovej už netrvá na stanovení hornej hranice pre utečencov

Bavorský premiér Horst Seehofer. Foto: TASR/AP

Podľa Seehofera majú v Nemecku podstatne menej prisťahovalectva ako v čase, keď hovoril o tejto podmienke.

Berlín 20. augusta (TASR) - Predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU), bavorský krajinský premiér Horst Seehofer už nepovažuje stanovenie hornej hranice pre prijatých utečencov v spolkovej republike za podmienku koaličnej spolupráce po blížiacich sa parlamentných voľbách v Nemecku.

Práve Seehofer patril donedávna medzi najhlasitejších kritikov utečeneckej politiky kancelárky Angely Merkelovej, predsedníčky sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Ako však uviedol v rozhovore pre prvý program nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, "situácia sa zmenila, kurz v Berlíne sa zmenil. Máme podstatne menej prisťahovalectva ako v čase, keď som" hovoril o tejto podmienke.

CSU sa podľa Seehofera pri možnom formovaní budúcej nemeckej vlády po voľbách postará o zabezpečenie dosiahnutého aj pre budúcnosť.

Vo volebnom programe CSU však figuruje stanovenie hornej hranice 200.000 utečencov/ročne.

Seehofer však na margo toho uviedol, že v tomto roku sa v Nemecku zrejme ani nedosiahne táto hranica. Situáciu podľa jeho názoru zmenila už číra existencia tohto nástroja. "S tým som spokojný," konštatoval a dodal, že teraz ide o to zvíťaziť vo voľbách.