Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Seehofer:V tranzitných centrách na hraniciach ľudia nebudú zadržiavaní

Horst Seehofer, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok súhlasila so zriadením tzv. tranzitných zón na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v Európskej únii.

Berlín 3. júla (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer bránil v utorok svoj plán zriadiť tranzitné centrá pozdĺž južných hraníc Nemecka. "Ľudí tam nebudeme zatvárať," povedal na zasadnutí parlamentnej frakcie Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) v Berlíne. Informuje o tom agentúra DPA.

"Ak budú mať pochybnosti, môžu sa vrátiť do Rakúska, len nebudú môcť vstúpiť do krajiny (Nemecka)," uviedol Seehofer podľa nemenovaných zdrojov, ktoré sa na zasadnutí zúčastnili.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok súhlasila so zriadením tzv. tranzitných zón na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v Európskej únii. V týchto uzavretých centrách v Bavorsku by mali byť umiestnení žiadatelia o azyl, ktorých žiadosti budú posudzované v zrýchlenom konaní. Migranti tranzitné zóny až do ukončenia konania nebudú smieť opustiť.

Seehofer hľadá podľa DPA podporu ohľadne tranzitných centier v Rakúsku. Nemecký minister vnútra v utorok pred začiatkom schôdzky parlamentnej frakcie CSU povedal, že v ranných hodinách telefonoval s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. Zároveň oznámil, že plánuje odletieť do Viedne "tak skoro, ako to len bude možné", doposiaľ však nebol určený konkrétny dátum. Kurz má podľa Seehofera "záujem o rozumné riešenia".

Seehofer zároveň zdôraznil, že ešte v priebehu utorka bude rokovať aj s významnou azylovou tranzitnou krajinou - Talianskom. "Samozrejme sa rozprávame aj s Talianskom. Najprv musíme sami vedieť, čo chceme," podotkol.