Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Seehofer o zjazde CDU: To najťažšie ešte nemáme za sebou

Nemecká kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej strany CDU Angela Merkelová (vpravo) a predseda Kresťanskosociálnej únie CSU Horst Seehofer (vľavo) Foto: TASR/AP

Líder strany, bavorský krajinský premiér Horst Seehofer pre denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že CDU sa pohla dobrým smerom.

Berlín 8. decembra (TASR) - Vedenie nemeckej Kresťanskosociálnej únie privítalo dnes závery dvojdňového zjazdu sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý sa skončil v stredu v Essene, konkrétne sprísnenie azylovej politiky, zákaz nosenia buriek, ako aj obmedzenie dvojakého občianstva, avšak signalizovalo, že aj naďalej trvá na požiadavke limitovať počet utečencov prijímaných spolkovou republikou.

Líder strany, bavorský krajinský premiér Horst Seehofer pre denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že CDU sa pohla síce dobrým smerom, priblížila sa k CSU, avšak to "najťažšie ešte nemáme za sebou".

Manfred Weber, ktorý je nielen podpredsedom CSU, ale aj šéfom frakcie ľudovcov v Európskom parlamente, pre denník Tageszeitung povedal, že CSU sa po budúcoročných parlamentných voľbách odhodlá k prevzatiu vládnej zodpovednosti iba v prípade, že sa zavedie horná hranica pre prijatie utečencov v krajine. Bez toho ku koalícii s CSU nedôjde, dodal.

Šéfka skupiny poslancov CSU v Spolkovom sneme Gerda Hasselfeldtová na stránkach periodika Berliner Morgenpost konštatovala, že závery zjazdu CDU znamenajú upevnenie konzervatívneho profilu strany, čo znamená, že obe strany únie zaujímajú v celom rade otázok, ktorými sa zaoberajú občania, zhodné postoje.

Sociálni demokrati z SPD, ale aj opoziční Zelení vnímajú závery zjazdu CDU ako posun strany doprava, ba až smerovanie na cestu k "reakčnej" strane.