Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Šéf americkej diplomacie Blinken odsúdil vojenský prevrat v Sudáne

Na archívnej snímke šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Hovorca Štátneho departmentu Ned Price dodal, že Blinken sa rozprával aj so sudánskym premiérom Abdalláhom Hamdúkom po tom, čo ho v utorok prepustili z väzby.

Washington 28. októbra (TASR) - Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vo štvrtkovom telefonickom rozhovore so sudánskou ministerkou zahraničných vecí Marjam Mahdíovou odsúdil vojenský prevrat v tejto africkej krajine a zadržanie civilných predstaviteľov prechodnej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.

Blinken na Twitteri uviedol, že so svojou sudánskou rezortnou kolegyňou diskutovali i o tom, akým spôsobom by Spojené štáty mohli podporiť obyvateľov Sudánu žiadajúcich návrat dočasnej vlády, ktorá má zaistiť prechod k demokracii.

Hovorca Štátneho departmentu Ned Price dodal, že Blinken sa rozprával aj so sudánskym premiérom Abdalláhom Hamdúkom po tom, čo ho v utorok prepustili z väzby. "Minister (Blinken) privítal prepustenie premiéra (Hamdúka) z väzby a zopakoval výzvu adresovanú sudánskym ozbrojeným silám, aby prepustili všetkých zadržiavaných civilných lídrov a zaistili ich bezpečnosť," uviedol Price vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Na protest vyšli v Sudáne od pondelkového prevratu, za ktorým stojí generál Abdal Fattáh Burhán, už tisíce ľudí, pričom niekoľko z nich zahynulo pri potýčkach s bezpečnostnými silami.

Tisícky pro-demokratických demonštrantov vyšlo do ulíc, aby odsúdili prevzatie moci armádou v Sudáne, v Chartúme 25. októbra 2021.
Foto: TASR/AP


Burhán rozpustil Zvrchovanú radu Sudánu – orgán fungujúci ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie "kompetentnej" vlády.

Zvrchovaná rada Sudánu vznikla v auguste 2019, keď nahradila dovtedy vládnucu vojenskú radu. Tento civilno-vojenský vládnuci orgán mal dohliadať na prechod krajiny k civilnej vláde.

Zadržanie sudánskeho premiéra medzitým odsúdili USA, OSN i EÚ, ktoré zároveň vyzvali na jeho prepustenie. Spojené štáty v reakcii na tieto udalosti pozastavili Sudánu finančnú pomoc 700 miliónov dolárov, ktorá bola krajine určená na prechodné obdobie po zvrhnutí bývalého dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra.