Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf belgickej tajnej služby sa sťažuje na nedostatok pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Posťažoval sa, že v súčasnosti je oveľa väčší dôraz na boj proti terorizmus, z čoho pre tajnú službu vyplýva viac úloh.

Brusel 23. marca (TASR) – Belgická civilná tajná služba nie je podľa jej šéfa Jaaka Raesa dostatočne vybavená na boj proti hrozbe terorizmu. Privítal, že od vlaňajších teroristických útokov sa tajnej službe dostalo viac podpory od vlády, ale pribudli jej aj nové úlohy.

Šéf belgickej civilnej tajnej služby (Sureté de l'État) je presvedčený, že napriek ročnému úsiliu od útokov v Bruseli služba stále nie je optimálne uspôsobená na teroristickú hrozbu. Jeho stanovisko priniesla presne rok po samovražedných atentátoch v Bruseli agentúra Belga.

"Z rešpektu voči obetiam je prvoradé pripomenúť si útoky z 22. marca, ale rovnako si myslím, že mojou úlohou je vylepšiť našu službu. V súčasnosti sú stále otvorené vyšetrovania súvisiace s týmito atentátmi. Sami si zabezpečujeme informácie a odpovedáme na otázky zahraničných tajných služieb. Robíme s tým, čo máme, a ako najlepšie vieme," zhrnul aktuálny stav Raes.

Posťažoval sa, že v súčasnosti je oveľa väčší dôraz na boj proti terorizmus, z čoho pre tajnú službu vyplýva viac úloh. V porovnaní so zahraničnými tajným službami - napríklad v Holandsku, vo Švédsku alebo v Dánsku - má podľa neho služba belgická príliš málo pracovníkov.

"Objem práce na jedného pracovníka sa musí znížiť, aby sme mohli naďalej garantovať požadovanú kvalitu," vysvetlil Raes svoje sťažnosti. Dodal, že s touto požiadavkou sa už obrátil aj na špeciálny výbor nazývaný "Comité R", ktorý v Belgicku dohliada na vojenskú aj civilnú tajnú službu a o ich činnosti vydáva pravidelne správy.