Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Šéf Boeingu: Prípad Alaska Airlines bola „naša chyba“

Na snímke odtrhnuté dvere lietadla Boeing 737 MAX 9 našli v záhrade 8. januára 2024 v Portlande. Foto: TASR/AP

Budeme k tomu pristupovať ako k najväčšej priorite a priznávame našu chybu, povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Boeing Dave Calhoun zamestnancom na stretnutí o bezpečnosti.

Chicago 10. januára (TASR) - Výkonný riaditeľ spoločnosti Boeing Dave Calhoun prevzal v utorok zodpovednosť za nehodu lietadla aerolínií Alaska Airlines a sľúbil "úplnú transparentnosť" voči vyšetrovateľom a zákazníkom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Budeme k tomu pristupovať ako k najväčšej priorite a priznávame našu chybu," povedal Calhoun zamestnancom na stretnutí o bezpečnosti. Lietadlu Boeing 737 MAX 9 sa počas letu uvoľnil bočný panel, ktorý prekrýval nevyužívaný núdzový východ. "Budeme k tomu pristupovať so 100-percentnou vážnosťou a úplnou transparentnosťou pri každom kroku celého tohto procesu," dodal.

Calhoun prevzal najvyššiu funkciu v Boeingu v januári 2020, keď spoločnosť čelila následkom dvoch tragických havárií jej lietadiel typu 737 MAX. Najnovší nebezpečný prípad sa stal v piatok 5. januára a jeho okolnosti vyšetruje Národný úrado pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

"Nikto nie je lepší", než NTSB, vyhlásil Calhoun. "Dôverujem každému kroku, ktorý urobia. Oni zistia príčinu a dospejú k záveru," dodal.

Americké regulačné úrady uzemnili 171 lietadiel Boeing 737 MAX 9. Ide o rovnaký model ako lietadlo spoločnosti Alaska Airlines, ktoré v piatok 5. januára krátko po štarte z mesta Portland stratilo bočný panel. Piloti však dokázali s poškodeným lietadlom pristáť a nehoda si nevyžiadala žiadne obete.

Vyšetrovatelia NTSB v pondelok večer naznačili, že odtrhnutý bočný panel nebol dostatočne dobre pripevnený. Americký Federálny úrad pre kontrolu leteckej dopravy (FAA) v utorok oznámil, že s Boeingom spolupracuje na podrobných pokynoch pre preverenie uzemnených lietadiel.

"Boeing včera predložil prvotnú verziu pokynov a teraz ich upravuje podľa pripomienok, ktoré spätne dostal," informoval v utorok FAA. Upravenú verzie pokynov od Boeingu úrad ešte raz preskúma