Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéf britskej diplomacie Johnson v Iráne rokoval o zadržiavanej Britke

Śéf britskej diplomacie Boris Johnson. Foto: TASR

Počas druhého dňa rokovaní sa stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Teherán 10. decembra (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson uskutočnil "užitočnú návštevu" Iránu a počas druhého dňa rokovaní sa v nedeľu stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí ďalej podľa BBC informoval, že obaja sa "zhodli na potrebe dosiahnutia pokroku vo všetkých oblastiach". "Hovorili otvorene" o niekoľkých témach vrátane prípadu zadržiavanej Britky iránskeho pôvodu Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej. Má dvojité občianstvo a vlani v septembri ju v Iráne odsúdili na päť rokov väzenia za to, že sa údajne zapojila do sprisahania zameraného na zvrhnutie iránskej vlády. Jej manžel tvrdí, že bude súdená ešte aj za ďalšie priestupky, ktorých sa mala dopustiť, čo by jej mohlo vyniesť až 16 rokov za mrežami.

V sobotu Johnson vyzval svojho iránskeho rezortného partnera Mohammada Džaváda Zarífa na prepustenie Zaghariovej-Ratcliffovej a ďalších osôb s dvojitým občianstvom z humanitárnych dôvodov. Počas dvojhodinových rozhovorov tiež prediskutovali "povinnosti všetkých strán implementovať jadrovú dohodu", uviedlo iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Ako v nedeľu informovala polooficiálna iránska tlačová agentúra Fars, predseda teheránskeho revolučného súdu Músa Ghazanfarabádí poprel, že by došlo k nejakému posunu v prípade Zaghariovej-Ratcliffovej. Povedal, že prípad pôjde pred súd, ak sa objaví nový zločin, "lebo títo ľudia sú veľmi drzí".

Londýn zvažuje, že zaplatí Teheránu zhruba 400 miliónov libier, ktoré Británia dlží Iránu z jedného obchodu so zbraňami ešte zo 70. rokov minulého storočia. Obe strany sa však zhodujú v tom, že tieto peniaze nemajú nič spoločné so Zaghariovou-Ratcliffovou - hoci napríklad Spojené štáty uskutočnili podobnú platbu v roku 2016, keď Irán prepustil štyroch amerických občanov, poznamenáva agentúra AP.

Johnson neskôr cestoval do Abú Zabí, hlavného mesta Spojených arabských emirátov. Tam sa stretol s korunným princom Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom, s ktorým diskutovali o regionálnych otázkach. Úrady ďalšie podrobnosti nezverejnili.