Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf CIA Burns pricestoval do Izraela v rámci návštevy Blízkeho východu

Na archívnej snímke William Burns. Foto: TASR/AP

Izrael je Burnsovou prvou zastávkou na ceste po Blízkom východe.

Washington 6. novembra (TASR) — Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v nedeľu pricestoval do Izraela v rámci návštevy krajín Blízkeho východu, v ktorých bude rokovať s vládnymi predstaviteľmi i zástupcami tajných služieb. S odvolaním na amerických predstaviteľov o tom informoval denník The New York Times, píše TASR.

Burns "navštívi niekoľko krajín Blízkeho východu, kde bude diskutovať o situácii v Gaze, prebiehajúcich rokovaniach o rukojemníkoch a dôležitosti zabrániť rozšíreniu vojny s Hamasom do širšieho regiónu", uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. Šéf CIA podľa neho plánuje posilniť záväzky USA v oblasti spolupráce s partnerskými tajnými službami v tomto regióne.

Izrael je Burnsovou prvou zastávkou na ceste po Blízkom východe. Podľa nemenovaných zdrojov navštívi aj Katar, Spojené arabské emiráty či Egypt. Podľa NYT sa očakáva, že pôjde aj do Jordánska. Tamojší kráľ Abdalláh II. zrušil stretnutie s prezidentom USA Joeom Bidenom po výbuchu nemocnice v meste Gaza, z ktorého sa navzájom obviňoval Hamas a Izrael. Burns však s jordánskym kráľom udržuje úzke vzťahy, keďže bol veľvyslancom v Jordánsku, keď zomrel kráľ Husajn a na trón nastúpil Abdalláh II.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken od piatka taktiež cestuje po Blízkom východe. Dosiaľ navštívil Izrael, Jordánsko, kde sa v sobotu stretol s predstaviteľmi viacerých arabských krajín, a Predjordánsko, kde v nedeľu rokoval s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Absolvoval aj krátku návštevu Cypru a neočakávane pricestoval do Iraku. Medzičasom médiá informovali o jeho príchode do Turecka.

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali 1400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9200 ľudí.