Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf CIA David Petraeus rezignoval pre mimomanželský pomer

Riaditeľ americkej tajnej služby CIA David Petraeus Foto: TASR/AP

Petraeus pôsobil vo funckcii 14 mesiacov. Americký prezident Barack Obama rezignáciu riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Davida Petraeusa prijal.

Washington 9. novembra (TASR) - Riaditeľ americkej tajnej služby CIA David Petraeus dnes podal demisiu. Oznámila to televízna stanica MSNBC s tým, že ako dôvod uviedol mimomanželský pomer.

Zdroj z prostredia tajných služieb, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, uviedol, že CIA bude po Petraeusovej rezignácii dočasne riadiť jeho zástupca Michael Morell.

Riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper rezignáciu Petraeusa, ktorý bol vo funkcii 14 mesiacov, potvrdil.

Petraeus, bývalý štvorhviezdičkový generál, velil medzinárodným silám v Afganistane. Zúčastnil sa vojenských misií v Bosne a na Haiti, od februára 2007 do septembra 2008 sa zúčastnil vojny v Iraku.


Obama rezignáciu prijal

Americký prezident Barack Obama prijal dnes rezignáciu riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Davida Petraeusa, ktorý vo štvrtok odstúpil pre mimomanželský pomer.

Obama súčasne poveril riadením CIA doterajšieho Petraeusovho zástupcu Michaela Morella. "Som pevne presvedčený, že CIA bude naďalej prosperovať a vykonávať svoju životne dôležitú misiu," uviedol Obama v písomnom vyjadrení.

Odstupujúceho šéfa CIA, ktorý na poste pôsobil od septembra 2011, prezident označil za jedného z najlepších generálov jeho generácie. Zároveň ubezpečil, že sa bude modliť za Petrausa a jeho manželku Holly v ťažkom období, ktorým prechádzajú po 37 rokoch spoločného života.

Petraeus požiadal Obamu o uvoľnenie z funkcie už vo štvrtok. Celá záležitosť však bola medializovaná až dnes. Vo svojom liste určenom zamestnancom CIA Petraeus priznal mimomanželský pomer, ktorý bol - ako uviedol - dôsledkom "extrémne zlého posúdenia situácie" z jeho strany. Podľa vlastných slov sa dopustil strašnej chyby, takže sa jeho ďalšie zotrvanie na poste riaditeľa stalo "neudržateľné".

Petraeus zdôraznil, že jeho odchod je motivovaný výlučne spomínanými osobnými dôvodmi a nemá nič spoločné s vyšetrovaním septembrového útoku na konzulát USA v líbyjskom Benghází, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec a ďalší traja Američania.