Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Čína ocenila Kim Čong-una za kroky smerujúce k zmierneniu napätia

Wang I, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čína chce posilniť praktickú hospodársku a obchodnú spoluprácu so Severnou Kóreou.

Pchjongjang 3. mája (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I zablahoželal vo štvrtok severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi k jeho krokom zameraným na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Južnou Kóreou. Podľa agentúry AP stretnutie čínskeho ministra s Kimom v Pchjongjangu zdôraznilo snahu Pekingu zostať kľúčovým hráčom v rámci mierového procesu na Kórejskom polostrove.

Wang I tiež oznámil Kimovi, že Čína podporuje posun Severnej Kórey k sústredeniu sa na hospodársky rast, na snahu vyriešiť svoje "legitímne bezpečnostné obavy" a na kroky smerom k denuklearizácii, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Čína "podporuje a blahoželá" ku Kimovmu minulotýždňovému summitu s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a k vyhláseniu, ktoré vydali. "Stretnutie prinieslo dobrú príležitosť pre politické riešenie otázky (Kórejského) polostrova," uviedol Wang.

V stredu povedal svojmu severokórejskému rezortnému partnerovi Ri Jong-hovi, že Čína plne podporuje snahy Pchjongjangu o rozvoj hospodárstva KĽDR po uvalení sankcií OSN, ktoré viedli k poklesu obchodu medzi oboma krajinami až približne o 90 percent.

Čína chce posilniť "praktickú hospodársku a obchodnú spoluprácu" so Severnou Kóreou a plne podporuje Pchjongjang pri "koncentrácii svojich síl na hospodársku výstavbu", uviedol Wang I.

Išlo o prvú návštevu šéfa čínskej diplomacie v Severnej Kórei za 11 rokov, pripomína agentúra Jonhap.

Návšteva nasledovala len niekoľko dní po tom, ako lídri Južnej a Severnej Kórey ohlásili kroky smerujúce k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Neuviedli však v tejto súvislosti presné plány či časový rozvrh. Vyslovili sa tiež za oficiálne ukončenie kórejskej vojny z rokov 1950-53 a za uskutočnenie trojstranných rozhovorov s Washingtonom alebo štvorstranných rokovaní aj s účasťou Pekingu.