Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf Deutsche Bank sa musí postaviť pred súd, rozhodol o tom sudca

Šéf Deutsche Bank Jürgen Fitschen, archívne foto Foto: TASR/AP

Pred súd sa postavia aj Fitschenovi predchodcovia Josef Ackermann a Rolf Breuer, bývalý predseda dozornej rady Clemens Börsig a ďalší bývalý manažér.

Mníchov/Frankfurt nad Mohanom 2. marca (TASR) - Predseda predstavenstva Deutsche Bank Jürgen Fitschen sa musí zodpovedať pred súdom pre pokus o podvod. Krajinský súd v Mníchove rozhodol, že žalobu proti Fitschenovi a ďalším bývalým manažérom najväčšej nemeckej banky pripustí, informovala dnes agentúru DPA hovorkyňa súdu.

Proces sa začne koncom apríla. Pred súd sa postavia aj Fitschenovi predchodcovia Josef Ackermann a Rolf Breuer, bývalý predseda dozornej rady Clemens Börsig a ďalší bývalý manažér.

Mníchovská štátna prokuratúra ich obvinila z toho, že v procese pred Vrchným krajinským súdom v Mníchove nepravdivo vypovedali, aby zabránili vyplateniu odškodného dedičom mediálneho magnáta Lea Kircha.

Kirch ešte počas svojho života obvinil Breuera za bankrot svojho mediálneho koncernu. Breuer v roku 2002 v jednom televíznom rozhovore vyjadril pochybnosti o úverovej dôveryhodnosti Kircha. O niekoľko týždňov neskôr Kirch ohlásil bankrot a nasledovala vlna procesov. Začiatkom roka 2014 sa Deutsche Bank dohodla s Kirchovými dedičmi na mimosúdnom vyrovnaní a zaplatila 925 miliónov eur.

Štátna prokuratúra navzdory tomu otvorila vyšetrovanie vo veci procesného podvodu. Keďže banka napokon odškodné zaplatila, obvinenie znie na mimoriadne závažný pokus o procesný podvod. Manažéri banky všetky obvinenia vždy popierali.