Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéf egyptskej diplomacie zrušil stretnutie s Trumpovým poradcom

Na archívnej snímke americká prezident Donald Trump a jeho zať Jared Kushner. Foto: TASR/AP

Americká delegácia je v Káhire v rámci blízkovýchodného turné na podporu mierových snáh v dlhoročnom spore medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Káhira 23. augusta (TASR) - Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí zrušil dnes stretnutie s poradcom Bieleho domu Jaredom Kushnerom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z egyptského ministerstva.

Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je aj jeho zaťom, sa však stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Americká delegácia je v Káhire v rámci blízkovýchodného turné na podporu mierových snáh v dlhoročnom spore medzi Izraelom a Palestínčanmi.

K zrušeniu Kushnerovho stretnutia so Šukrím došlo po tom, ako egyptské ministerstvo vyslovilo "ľútosť" nad nedávnym rozhodnutím USA neposkytnúť každoročnú finančnú pomoc Egyptu vo výške 290 miliónov dolárov (246 miliónov eur). Podľa Káhiry to môže mať negatívny vplyv na strategické vzťahy medzi oboma krajinami.

Spojené štáty zamietli Egyptu pomoc vo výške 95,7 milióna dolárov a ďalšiu pomoc vo výške 195 miliónov dolárov odložili. Podľa agentúry Reuters chce Washington takýmto spôsobom potrestať Káhiru za nedodržiavanie ľudských práv a demokratických noriem.

Rozhodnutie zmraziť časť pomoci odzrkadľuje podľa nemenovaných predstaviteľov odhodlanie USA pokračovať v bezpečnostnej spolupráci, ale zároveň poukazuje na rozhorčenie Washingtonu z prístupu Káhiry k ľudským právam. Spojené štáty okrem iného ostro kritizujú nový zákon zameraný na reguláciu mimovládnych organizácií v Egypte, ktorý sa považuje za jeden z nástrojov represií voči opozícii.