Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf estónskej diplomacie sa zdráha prerušiť rozhovory s Tureckom

Na snímke minister zahraničných vecí Estónska Sven Mikser. Foto: Facebook Sven Mikser

Estónsky minister zahraničných vecí Sven Mikser uviedol, že neučakáva, že Európska únia urobí nejaké dramatické rozhodnutia v tomto roku, pokiaľ ide o prístupové rozhovory s Tureckom.

Brusel 7. septembra (TASR/TERAZ.sk) - Estónsky minister zahraničných vecí Sven Mikser, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ, naznačil dnes váhanie s prerušením prístupových rozhovorov s Tureckom.

"Neočakávam, že Európska únia urobí nejaké dramatické rozhodnutia v tomto roku, pokiaľ ide o túto vec," povedal Mikser novinárom. "Turecko zostane veľmi dôležitým partnerom pre EÚ v mnohých politických oblastiach, imigrácia je očividne jednou z nich," uviedol a dodal, že Únia musí "našľapovať veľmi opatrne" a mala by sa vyhnúť prijímaniu "unáhlených rozhodnutí".

Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes vyjadril, že Turecko je pre Európsku úniu veľmi dôležitým partnerom a spolupráca s ním by napriek zhoršeniu vzájomných vzťahov mala pokračovať. Chce zabrániť tomu, aby došlo k úplnej roztržke medzi Bruselom a Ankarou. "(Turecko) je totiž kľúčovým partnerom v mnohých krízach, ktorými prechádzame, najmä čo sa týka migrácie a hrozby terorizmu," uviedol šéf Elyzejského paláca v rozhovore, ktorý zverejnili grécke noviny Kathimerini.

Problematika vzťahov s Tureckom mala dôležité miesto aj v nedeľňajšej predvolebnej televíznej debate v Nemecku, v ktorej sa súčasná kancelárka Angela Merkelová stretla so svojím vyzývateľom Martinom Schulzom.

Obaja lídri naznačovali, že nepočítajú s členstvom Ankary v EÚ. Merkelová by podľa vlastných slov zastavila Turecku finančnú pomoc a Schulz priamo vyzval na zastavenie prístupových rozhovorov vzhľadom na čoraz autoritárskejšiu politiku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Toho slová oboch nemeckých politikov rozhnevali, takže vyzval EÚ, aby sa rozhodla, či chce pokračovať v prístupových rokovaniach s jeho krajinou, alebo ich ukončiť. Druhú z uvedených možností čoraz dôraznejšie požaduje niekoľko európskych štátov znepokojených porušovaním ľudských práv a oslabovaním vlády zákona a demokracie v Turecku.