Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéf Fedu: Americká banka by mala čo najskôr zvýšiť úrokové sadzby

Na archívnej snímke z 9. júna 2010 šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke (vpravo) a prezident Federálneho rezervného systému v Richmonde Jeffrey Lacker (vľavo) Foto: TASR

Richmond 4. septembra (TASR) - Americká centrálna banka by mala čo najskôr zvýšiť úrokové sadzby, bez ohľadu na to, aký vývoj zaznamenal trh práce za minulý mesiac. Povedal to dnes šéf richmondskej pobočky Fed-u Jeffrey Lacker. Vyhlásil to krátko predtým, než USA zverejnili, že augustové údaje o tvorbe pracovných miest boli horšie, než sa čakalo. Na druhej strane miera nezamestnanosti klesla na vyše 7-ročné minimum. Informoval o tom portál RTTNews.

"Netvrdím, že ekonomika je v perfektnom stave, no nie je na tom ani tak zle, aby aj naďalej potrebovala minimálne úrokové sadzby," povedal Lacker s tým, že je načase, aby menová politika Federálneho rezervného systému (Fed) reagovala na výrazný pokrok, ktorý ekonomika urobila.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že v auguste vzniklo v Spojených štátoch iba 173.000 nových pracovných miest, čo je najmenej za posledných päť mesiacov. Ekonómovia pritom počítali so vznikom až 220.000 nových pozícií.

Na druhej strane však údaje za jún a júl ministerstvo revidovalo smerom nahor a miera nezamestnanosti klesla na 5,1 %. To je najnižšia nezamestnanosť od apríla 2008, keď dosiahla 5 %.