Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Šéf iránskej diplomacie: Som hrdý na hercov a štáb filmu Salesman

Mohammad Džavád Zaríf Foto: TASR/AP

O víťazstve Farhádího na slávnostnom odovzdávaní v Los Angeles stručne informovali iránsky štátny rozhlas a televízia, ale mnoho Iráncov sa túto správu dozvedelo zo sociálnych médií.

Teherán 27. februára (TASR) - Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal dnes iránskemu režisérovi Ašgharovi Farhádímu za získanie Oscara v kategórii najlepší zahraničný film za snímku Salesman (Klient).

Zaríf na Twitteri napísal, že ocenenie je protestným krokom proti nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa, zakazujúcemu vstup občanov zo siedmich prevažne moslimských krajín do USA, vrátane Iránu.



Minister zahraničných vecí na sociálnej sieti uviedol: "Som hrdý na hercov a štáb filmu Salesman za to, že získali Oscara a postavili sa proti zákazu vstupu moslimov. Iránci utvárajú kultúru a civilizáciu už tisícročia."

O víťazstve Farhádího na nedeľnom slávnostnom odovzdávaní pozlátených sošiek v Los Angeles stručne informovali iránsky štátny rozhlas a televízia, ale mnoho Iráncov sa túto správu dozvedelo zo sociálnych médií.

Farhádí oscarovú slávnosť v Hollywoode bojkotoval. V januári oznámil, že sa na Oscaroch nezúčastní na protest proti práve vydanému - medzičasom súdne pozastavenému - cestovnému zákazu prezidenta Trumpa, a to ani v prípade, že by mu americké úrady udelili výnimku.