Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lindner vyzval Merkelovú na parlamentné hlasovanie o dôvere

Na snímke Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Osobne odporúča Angele Merkelovej, aby dala v parlamente hlasovať o dôvere, po čom môže buď obnoviť stabilitu, alebo odovzdať riadenie krajiny iným.

Berlín 25. septembra (TASR) - Šéf nemeckých liberálov z FDP Christian Lindner vyzval spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa v Spolkovom sneme (Bundestagu) podrobila hlasovaniu o dôvere. Učinil tak po volebnom neúspechu Merkelovou preferovaného Volkera Kaudera pri utorkových voľbách šéfa parlamentnej frakcie strán únie CDU/CSU.

Podľa Lindnera fakt, že Merkelovej blízky spolupracovník vo voľbách neuspel, ukazuje, že kancelárka si v plnej miere nemôže byť istá už podporou v jej vlastnej frakcii. Osobne preto odporúča Angele Merkelovej, aby dala v parlamente hlasovať o dôvere, po čom môže buď obnoviť stabilitu, alebo odovzdať riadenie krajiny iným.

Znalci pomerov v Nemecku sa zhodujú na tom, že úspech Kauderovho vyzývateľa v utorkových voľbách - Ralpha Brinkhausa - je po dvoch dramatických vládnych krízach v spolkovej republike v priebehu iba niekoľkých mesiacov jasným signálom zmenšujúcej sa podpory Angely Merkelovej vo frakcii strán únie.

Nemecká Slobodná demokratická strana (FDP) sa práve pod vedením Christiana Lindnera mala stať pred niekoľkými mesiacmi súčasťou tzv. jamajskej koalície v Berlíne v spoločnosti strán únie CDU/CSU a zelených, avšak jej šéf napokon tomuto kroku zabránil so zdôvodnením, že jeho strana nechce robiť ústupky, pokiaľ ide o jej zásady, a že "je (v takom prípade) lepšie nevládnuť, ako vládnuť falošne".