Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE hovoril s Rusmi o Záporožskej jadrovej elektrárni

Na satelitnej snímke spoločnosti Planet Labs PBC sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

"Stretnutie v správny čas," zhodnotil Grossi na sociálnej sieti rozhovory v ruskom Kaliningrade.

Kaliningrad 23. júna (TASR) – Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi rokoval v piatok so šéfom ruskej agentúry Rosatom Alexejom Lichačovom o ochrane Moskvou kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a AP.

"Stretnutie v správny čas," zhodnotil Grossi na sociálnej sieti rozhovory v ruskom Kaliningrade. Bližšie podrobnosti o ich obsahu neposkytol.

Záporožská jadrová elektráreň (ZAES), najväčšia v Európe, sa nachádza blízko frontu a v jej okolí opakovane došlo k ostreľovaniu. Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú, že chcú vyprovokovať jadrovú katastrofu.

Lichačov a ďalší ruskí predstavitelia na piatkovom stretnutí "zdôraznili, že teraz očakávajú konkrétne kroky" MAAE s cieľom zabrániť ukrajinským útokom na elektráreň a okolité územie. Uviedol to vo vyhlásení Rosatom, podľa ktorého Lichačov tiež šéfa dozornej agentúry OSN informoval o krokoch, ktoré Rusko podniklo na ochranu závodu.

Grossi navštívil ZAES minulý týždeň, aby sa oboznámil s bezpečnostnou situáciou po zničení Kachovskej priehrady. Tá bola zdrojom vody na chladenie reaktorov elektrárne, ktorej nádrže však postačujú ešte na niekoľko mesiacov. Situáciu vtedy označil za vážnu, ale stabilnú.