Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf maďarskej diplomacie hodnotil vzťahy so Slovenskom

Foto: TASR/AP

Podľa Jánosa Martonyiho sú vzťahy Slovenska a Maďarska dobré na každom stupni.

Budapešť/Bratislava 13. septembra (TASR) – Maďarsko má so Slovenskom na každom stupni dobré vzťahy, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi, ktorý pred novinármi zhodnotil udalosti uplynulých mesiacov a hovoril o očakávaných udalostiach maďarskej diplomacie v nadchádzajúcom polroku.

Podľa agentúry MTI Martonyi povedal, že Maďarsko a SR majú dôležité spoločné záujmy, ktoré – najmä v terajšej situácii, v akej sa nachádza Európa i svet – sú silnejšie, než problémy, ktoré treba vyriešiť. "Spory musíme riešiť tak, aby nespôsobili ujmu ľuďom," dodal.

K súčasnej situácii Európskej únie minister poznamenal, že záujmom Maďarska je, aby Európa bola jednotná, aby jej členské štáty zostali spolu. Vyjadril nádej, že kvôli kríze sa neprehĺbi a nenadobudne inštitucionálny charakter priepasť medzi krajinami patriacimi do eurozóny a krajinami mimo nej.

Maďarsko podporuje pokračovanie a zrýchlenie procesu rozširovania EÚ o všetky krajiny západného Balkánu, podotkol šéf maďarskej diplomacie.

Zdôraznil, že pre jeho krajinu je západný Balkán dôležitý z hospodárskeho hľadiska, ale aj z dôvodu bezpečnostnej politiky. "Sme otvorení a pripravení na to, aby sme pokračovali v maďarsko-srbskej spolupráci, ktorá sa v posledných rokoch dobre rozvíjala. Maďarsko očakáva návštevu srbského prezidenta," povedal Martonyi.