Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Šéf MI5: Británia v súčasnosti čelí nevídanej hrozbe terorizmu

Auto vrazilo do chodcov pri budove londýnskeho múzea. 7. októbra 2017, Londýn. Foto: TASR/AP

Za posledné štyri roky bolo podľa Andrewa Parkera v Spojenom kráľovstve zmarených 20 útokov.

Londýn 17. októbra (TASR) - Šéf britskej vnútroštátnej spravodajskej služby dnes varoval, že teroristická hrozba, ktorej Spojené kráľovstvo čelí, sa alarmujúco zvyšuje a v súčasnosti je väčšia než kedykoľvek počas jeho 34-ročnej kariéry.

Generálny riaditeľ kontrarozviedky MI5 Andrew Parker v zriedkavom verejnom vystúpení povedal, že jeho agentúra neustále rozširuje a vylepšuje svoje schopnosti, ale reálne nemôže zabrániť všetkým útokom namiereným proti civilistom.

"V roku 2017... je jasné, že máme do činenia s intenzívnou teroristickou hrozbou voči Spojenému kráľovstvu zo strany islamistických extrémistov," uviedol Parker pred novinármi v Londýne. "Táto hrozba je mnohorozmerná, rýchlo sa vyvíja a pôsobí v rozsahu a tempe, aké sme dosiaľ nevideli," citovala ho agentúra AP.

Parker poukázal na "dramatické zvýšenie" tejto hrozby v tomto roku, keď si útoky v Londýne a Manchestri vyžiadali spolu 36 obetí na životoch.

"Za posledné štyri roky bolo v Spojenom kráľovstve zmarených 20 útokov. Mnohé ďalšie budú zmarené skorými zásahmi, ktoré my a polícia podnikneme. V roku do júna (2017) došlo k rekordnému počtu 379 zatknutí súvisiacich s terorizmom," konštatoval šéf MI5.

Podobnému nárastu ohrozenia terorizmom podľa neho čelí kontinentálna Európa, a to najmä Francúzsko, Belgicko, Nemecko a Španielsko.

"Rozsah, v akom operujeme, je väčší než kedykoľvek predtým," zdôraznil Parker. MI5 podľa jeho slov momentálne vedie viac než 500 vyšetrovaní, týkajúcich sa približne 3000 osôb známych zapletením do extrémistických aktivít. Okrem toho v minulosti preverovala vyše 20.000 osôb pre možné napojenie na terorizmus, pričom bezpochyby sú aj "násilní extrémisti", ktorých bezpečnostné zložky doposiaľ neodhalili.

Hrozbu posilňuje aj možný návrat britských občanov, ktorí sa pridali k džihádistom v Iraku a Sýrii.

Riaditeľ MI5 tiež informoval, že rady jeho agentúry sa v najbližších rokoch rozrastú zo 4000 na 5000 zamestnancov. Upozornil však, že každý útok zastaviť nemožno.

"Útoky sa niekedy udejú, pretože toto je slobodná spoločnosť, liberálna demokracia, a my nesledujeme každého po celý čas. Ani by sme v takej krajine nechceli žiť," povedal Parker.

Okrem toho vyzval technologické spoločnosti na spoluprácu s úradmi s cieľom zabrániť, aby extrémisti využívali ich sociálne médiá na komunikáciu, ktorú nemožno monitorovať.