Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO vyzval členov aliancie, aby sa vzájomne rešpektovali

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO naráža na napätie v ostatných dňoch medzi Tureckom, Nemeckom a Holandskom.Turecko je členom NATO.

Ankara/Berlín/Istanbul 13. marca (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg naliehal dnes na všetkých členov aliancie, aby "sa vzájomne rešpektovali, zotrvali v pokoji a zaujali rozvážny prístup" v napätí, ktoré sa vystupňovalo vo vzťahoch medzi Tureckom a Holandskom.

Podľa Stoltenberga "je dôležité, aby sme sa teraz sústredili na všetko to, čo nás spája", ako sú spoločné hrozby a výzvy tzv. Islamského štátu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila dnes Holandsku svoju "plnú podporu a solidárnosť" po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prirovnal holandský prístup k tureckým ministrom k "pozostatkom nacizmu". Merkelová už minulý týždeň kritizovala Erdogana za to, že obvinil Nemecko vzhľadom na jeho postup v podobnom prípade z "nacistických praktík". Nemecká kancelárka dnes vyhlásila, že jej požiadavka, aby Turecko prestalo používať podobné prirovnania, sa vzťahuje aj na Holandsko a ďalšie krajiny.

Prirovnania k nacistom sú "absolútne neprijateľné", zdôraznila Merkelová na tlačovej konferencii v Mníchove. "Holandsko má moju plnú podporu a solidárnosť."

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes vyhlásil, že Holandsko sa bude musieť ospravedlniť Turecku za to, že zabránilo dvom ministrom usporiadať tam predreferendové zhromaždenia. "Uvidíte, že napokon dospejú k bodu, keď sa ospravedlnia," uviedol na obchodnom stretnutí v Istanbule.

Prístup k tureckým ministrom označil za "kroky ultrapravice, neofašizmu a neonacizmu, ktoré boli v uplynulých piatich či šiestich rokoch v Európe na vzostupe".