Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf nemeckého vyšetrovacieho výboru chce zmeny v spravodajskej službe

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Americká špionážna činnosť sa stala ústrednou témou v Nemecku po obvineniach, že v roku 2013 odpočúvala jeden z mobilných telefónov kancelárky Angely Merkelovej.

Berlín 28. júna (TASR) - Predseda vyšetrovacieho výboru nemeckého parlamentu, povereného prešetrením špionážnej činnosti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Nemecku, vyzval na zmeny vo vlastnej Spolkovej spravodajskej službe (BND).

"Veľa sa pokazilo," povedal podľa tlačovej agentúry DPA Patrick Sensburg, ktorého vyšetrovací výbor preveroval rozsah špionážnej činnosti NSA v Nemecku a jej údajnú spoluprácu s nemeckou BND. Hovoril po odovzdaní záverečnej správy, na ktorej vyšetrovacia skupina pracovala 3,5 roka.

Americká špionážna činnosť sa stala ústrednou témou v Nemecku po obvineniach, že v roku 2013 odpočúvala jeden z mobilných telefónov kancelárky Angely Merkelovej. Toto odhalenie vyvolalo hnev občanov a diplomatickú roztržku medzi vládami oboch krajín.

Merkelová vtedy povedala, že "špionáž medzi priateľmi" je neakceptovateľná. Avšak následné správy ukázali, že BND špehovala spojencov v mene USA.

"Nie je možné, aby oddelenia vyvíjali vlastnú činnosť a chyby, ktoré sa môžu hocikedy prihodiť, neboli oznámené riaditeľovi BND ani kontrolným orgánom v úrade kancelárky," zdôraznil Sensburg.

Na rozdiel od členov parlamentnej opozície však Sensburg neodhalil žiadne pochybenie v úrade kancelárky. "Je veľmi vierohodné, že bývalý riaditeľ BND Gerhard Schindler ani úrad kancelárky neboli v tom čase o týchto praktikách informovaní," povedal.