Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko privítalo normalizáciu vzťahov medzi Ruskom a Tureckom

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier Foto: TASR/AP

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan sa v stredu počas telefonického rozhovoru dohodli na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré vážne narušilo vlaňajšie zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou.

Jerevan 30. júna (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier privítal zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom. Jeho slová zazneli v noci nadnes v Jerevane po rokovaní s arménskym rezortným kolegom Eduardom Nalbandjanom.

"Žijeme vo svete, ktorý je poznačený konfliktami a napätím. Snažíme sa nájsť riešenie... Malo by sa privítať, že napätá situácia medzi Ruskom a Tureckom sa zmierňuje a lepší," citovala Steinmeiera agentúra TASS.

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan sa v stredu počas telefonického rozhovoru dohodli na normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré vážne narušilo vlaňajšie zostrelenie ruského bombardéra tureckou stíhačkou. Obaja lídri spolu telefonovali prvýkrát od tohto novembrového incidentu.

Putin v priebehu rozhovoru avizoval úmysel zrušiť sankcie, ktoré bránia ruským turistom v cestovaní do Turecka. Prezidenti sa tiež dohodli na spoločnom osobnom stretnutí.

Ruský prezident inštruoval vládu, aby začala rokovať s tureckou stranou o obnovení obchodnej, ekonomickej i ďalšej spolupráce. Reagoval tak na pondelkový list, v ktorom sa Erdogan za zostrelenie lietadla ospravedlnil.