Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Šéf nemeckej diplomacie S. Gabriel varoval pred akútnou hrozbou vojny

Na archívnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku 21. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Podľa neho je predvídateľnosť a spoľahlivosť v súčasnej medzinárodnej politike nedostatkovým tovarom.

Mníchov 17. februára (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii uviedol, že ľudstvo v súčasnosti čelí viacerým výzvam a hrozbám vypuknutia veľkých ozbrojených konfliktov v rôznych častiach sveta.

"Predvídateľnosť a spoľahlivosť sú v súčasnej medzinárodnej politike nedostatkovým tovarom," povedal v Mníchove Gabriel. Konflikt v Sýrii sa vyvíja tak, že Turecko, ktoré je členským štátom NATO, čelí "akútnej hrozbe vojnového konfliktu".

Ďalšiu hrozbu pre svetový mier predstavuje podľa Gabriela Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) aj napriek tomu, že svojou účasťou na zimných olympijských hrách v Južnej Kórei prejavila dobrú vôľu a "dočasne pribrzdila eskaláciu svojho nesmierne nebezpečného jadrového programu".

Hrozbu vidí Gabriel aj v úsilí Číny o dosiahnutie pozície svetového lídra, ako aj vo vzmáhajúcom sa ruskom nacionalizme, protekcionizme a používaní vojenskej sily.