Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf nemeckej diplomacie:Riešenie sýrskej krízy bez Moskvy nie je možné

Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mám dojem, že Rusko nebude Asada ochraňovať navždy, povedal Sigmar Gabriel.

Berlín 10. apríla (TASR) - Bez Ruska nie je možné vyriešiť konflikt v Sýrii, vyhlásil v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie novín Bild am Sonntag nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

"Udržiavam úzky kontakt so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Vyriešiť sýrsky konflikt bez Moskvy nebude možné a mám dojem, že Rusko nebude Asada ochraňovať navždy," povedal.

"Iba politické riešenie, ktoré bude zahŕňať Rusko, Spojené štáty, ako aj kľúčových regionálnych hráčov, ukončí utrpenie ľudí. Teraz je pre nás dôležité, aby sme prekonali nedostatok jednoty v Bezpečnostnej rade OSN a presadili kroky zamerané na dosiahnutie mieru pod záštitou OSN," poznamenal ďalej Gabriel.

Šéf nemeckej diplomacie si podľa vlastných slov nemyslí, že hrozí konflikt medzi Ruskom a USA. "Vychádzam z predpokladu, že USA náležitým spôsobom informovali Rusko o svojej vojenskej operácii," tvrdí Gabriel, ktorý však pripustil, že medzinárodná situácia je momentálne najzávažnejšou od skončenia studenej vojny.

"Čo naozaj nepotrebujeme, je nová eskalácia," vyhlásil s tým, že je nutné zachovať si triezvy pohľad. Gabriel však vylúčil účasť Bundeswehru na prípadných ďalších amerických útokoch na pozície sýrskej armády.

"Mandát schválený nemeckým spolkovým snemom je jednoznačný. Podporujeme boj proti Islamskému štátu, ale nie vojnu proti Sýrii," zdôraznil Gabriel.