Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf OBSE Kurz po vyhlásení Maloruska varoval pred konfrontáciou

Sebastian Kurz Foto: TASR/AP

S. Kurz varoval všetky strany pred ohrozovaním minských dohôd - teda dohôd o krehkom prímerí, ktoré v súčasnosti monitorujú pozorovatelia OBSE a ktoré neboli nikdy úplne uplatňované v praxi.

Moskva 19. júla (TASR) - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny vyhlásili v utorok vytvorenie nového štátu Malorusko, a to v Doneckej oblasti. Tento krok nevyvolal len kritiku západných krajín, ale aj Ruska. Odsúdil ho tiež rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz, súčasný predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Som znepokojený provokačnou rétorikou, akú počujeme z Donecka," vyhlásil v utorok Kurz po oznámení separatistov, že vytvorili na východe Ukrajiny nový štát.

Kurz varoval všetky strany pred ohrozovaním minských dohôd - teda dohôd o krehkom prímerí, ktoré v súčasnosti monitorujú pozorovatelia OBSE a ktoré neboli nikdy úplne uplatňované v praxi.

"Vyzývam všetky strany, aby sa zdržali akýchkoľvek konfrontačných vyhlásení alebo akcií, ktoré ohrozujú uplatňovanie minských dohôd a spochybňujú suverenitu aj územnú celistvosť Ukrajiny," dodal Kurz ako predseda OBSE.

Vznik Maloruska odsúdila takisto nemecká vláda a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa zaprisahal, že obnoví suverenitu Ukrajiny v oblastiach ovládaných proruskými povstalcami.

Kritika prišla aj z Ruska: myšlienka vytvorenia nového štátu na území Ukrajiny s názvom Malorusko je osobnou iniciatívou najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, reagovala vláda v Moskve.

"Zacharčenkovo vyhlásenie z dnešného rána o Malorusku je jeho osobnou iniciatívou. Moskva sa o tom dozvedela z médií. Stále sme viazaní minskými dohodami," uviedol v utorok podľa agentúry TASS Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Takisto Boris Gryzlov - hlavný vyjednávač Moskvy v otázke východnej Ukrajiny - odsúdil vyhlásenie separatistov o vzniku Maloruska.

"Táto iniciatíva nezapadá do minského procesu. Beriem ju výlučne ako pozvánku na diskusiu. Toto vyhlásenie nemá ústavnú váhu," dodal podľa ruskej tlačovej agentúry Tass Gryzlov.

V bojoch medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami na východe Ukrajiny zahynulo podľa odhadu OSN približne 10.000 ľudí. OBSE, ktorá nezávisle monitoruje tieto boje, vyzvala obe strany na ukončenie krviprelievania.