Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéf OCHA žiada sýrsku vládu, aby umožnila prístup humanitárnej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Provinciu Idlib pustošia letecké útoky či zrážky medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami. A obyvateľstvo je tak odkázané na preťažené a vážne oklieštené základné služby.

New York 29. mája (TASR) - Šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Mark Lowcock vyzval v utorok vládu v Sýrii, aby umožnila doručenie humanitárnej pomoci viac než dvom miliónom zúfalých ľudí v tamojších ťažko dostupných oblastiach, informovala agentúra AP.

Lowcock na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) informoval o pomeroch v provincii Idlib v severnej Sýrii, ktorá je poslednou baštou tamojšej opozície. Situácia je podľa jeho slov "alarmujúca", pretože provinciu pustošia letecké útoky či zrážky medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami. A obyvateľstvo je tak odkázané na preťažené a vážne oklieštené základné služby.

Dodal, že sýrska vláda po tom, ako prevzala kontrolu nad východnou Ghútou, v minulosti povstalcami ovládaným predmestím Damasku, požiadala OSN o poskytnutie pomoci a uvoľnenie 16 miliónov dolárov. Upozornil však, že na návštevu zmienenej oblasti dostali zástupcovia OSN od sýrskej vlády od polovice marca iba jedno povolenie.

Lowcock ďalej zopakoval požiadavku OSN na uľahčenie prístupu a vyhlásil, že sýrska vláda síce schválila humanitárny konvoj na pomoc 70.000 ľuďom v meste Dúmá, "neposkytla však žiadne sprievodné listy".