Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN je znepokojený správami o zabitých civilistoch Mjanmarsku

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Pondelkový letecký úder zasiahol dedinu Thar Dar, pričom zahynulo desať mužov, štyri ženy a desať detí.

Nepjito 19. marca (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že je "znepokojený" správami o náletoch mjanmarskej armády na dediny v Jakchainskom štáte. Podľa miestnych obyvateľov tam v pondelok zahynulo viac ako 20 ľudí. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Jakchainský štát leží na západe Mjanmarska a od vlaňajšieho novembra tam útočia povstalci z Jakchainskej armády (AA) na bezpečnostné sily. Od vojenského prevratu v roku 2021 sa tam zväčša dodržiavalo prímerie.

Guterres je "znepokojený správami o pokračujúcich náletoch armády vrátane dnešných - neďaleko mesta Míbjá, pri ktorých údajne zahynulo a bolo zranených mnoho civilistov", uviedol v pondelok hovorca šéfa OSN Stéphane Dujarric.

Míbjá leží východne od Sittuej, hlavného mesta Jakchainského štátu. V uplynulých týždňoch bolo bojovníkmi AA takmer úplne odrezané od sveta.

Pondelkový letecký úder zasiahol dedinu Thar Dar, pričom zahynulo desať mužov, štyri ženy a desať detí. "V našej dedine sa nebojovalo, a oni nás zbombardovali," povedal pre AFP jeden z miestnych obyvateľov. Ďalší obyvateľ uviedol, že pri výbuchu zahynulo 23 ľudí a 18 utrpelo zranenia.

Najnovší konflikt vyhnal z domovov už desaťtisíce ľudí v Jakchainskom štáte, kde v roku 2017 vojenské zásahy spôsobili útek státisícov Rohingov do susedného Bangladéša. Pri výpadku väčšiny mobilných sietí je komunikácia s touto riečnou oblasťou mimoriadne náročná.

Mjanmarská armáda drží Sittuej, ale v uplynulých týždňoch bojovníci AA dosiahli úspechy v okolitých okresoch. Boje sa preniesli aj do susednej Indie a Bangladéša. Vo februári zahynuli v Bangladéši najmenej dvaja ľudia po mínometnom útoku z Mjanmarska.

AA je jednou z niekoľkých ozbrojených etnických menšinových skupín v pohraničných oblastiach Mjanmarska. Mnohé od získania nezávislosti od Británie v roku 1948 bojujú s armádou o autonómiu a kontrolu nad lukratívnymi zdrojmi.