Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN navštívi násilím zmietanú Stredoafrickú republiku

Antonio Guterres. Foto: TASR/AP

Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, čo tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií.

New York 19. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres oznámil, že navštívi na budúci týždeň Stredoafrickú republiku (SAR), aby obrátil pozornosť na tamojšie násilnosti a zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Guterres na stredajšej tlačovej konferencii uviedol, že od 1. januára sa počet vnútorne vysídlených osôb v SAR takmer zdvojnásobil na približne 600.000 a počet ľudí, ktorí utiekli z krajiny, presiahol 500.000.

Šéf OSN povedal, že jeho návšteva bude príležitosťou diskutovať s vládou SAR a inými, aby sa "zmiernilo utrpenie, zastavil terajší úpadok a posilnila medzinárodná podpora mieru".

Guterres v správe pre Bezpečnostnú radu OSN odporučil, aby sa počet vojakov mierových síl OSN v SAR zvýšil o 900. V krajine by tak celkovo pôsobilo 11.650 vojakov.

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, čo tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisíce ľudí.