Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN sa obhajuje: Pôjde na vojenskú prehliadku do Pekingu

Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Účasť Číny v druhej svetovej vojne a všetko jej utrpenie má veľké sympatie sveta, zdôvodnil Pan Ki-mun.

Peking 29. augusta (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun obhajoval svoje rozhodnutie zúčastniť sa na vojenskej prehliadke pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Ázii, ktorá sa bude konať na budúci týždeň v Pekingu. Reagoval tak na znepokojenie japonskej strany.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínsku štátnu tlačovú agentúru Sinchua.

Na podujatí budú popri čínskom prezidentovi Si Ťin-pchingovi prítomní viacerí zahraniční lídri, napríklad ruský prezident Vladimir Putin. Západní predstavitelia však vo väčšine prípadov svoju účasť odmietli, tak ako aj japonský premiér Šinzó Abe.

"Účasť Číny v druhej svetovej vojne a všetko jej utrpenie má veľké sympatie sveta," uviedol Pan. Japonský rezort diplomacie však podľa tamojších médií vyjadril "značnú nevôľu" ohľadom postoja generálneho tajomníka tejto organizácie.

Pan, ako bývalý juhokórejský minister zahraničných vecí na to reagoval slovami: "Je dôležité nazrieť do minulosti, aké ponaučenie sme si z nej berieme, a ako sa vďaka tomu môžme posunúť k lepšej budúcnosti. To je tým hlavným účelom."

Spomienky na vojnu sú stále citeľne prítomné vo vedomí čínskej verejnosti, ale aj v kolektívnej pamäti obyvateľov Južnej Kórey i KĽDR. Mnoho ľudí je podľa agentúry Reuters presvedčených, že za to môže Japonsko, ktoré dosiaľ náležite neodčinilo svoje skutky spáchané počas tohto globálneho konfliktu.

Na pekinskej slávnostnej vojenskej prehliadke sa zúčastní aj juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, ako aj vysoko postavení činitelia Severnej Kórey.