Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN vyzýva arabský svet na pokoj v reakciách na urážlivý film

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR/AP

Amatérsky film s názvom Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), ktorého ukážky sa objavili na internete, rozhneval moslimov po celom svete.

New York 13. septembra (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun požiadal dnes štáty severnej Afriky a Blízkeho východu, aby sa upokojili a prejavili miernosť pri svojich odmietavých reakciách na pripravovaný americký film, hanobiaci proroka Mohameda.

Pan Ki-mun v stanovisku, ktoré vydala tlačová kancelária OSN plen piatkovými modlitbami v moslimskom svete a plánovanými protiamerickými demonštráciami, opätovne odsúdil zabitie amerického veľvyslanca v Líbyi Chritophera Stevensa a troch jeho kolegov pri útoku demonštrantov na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází.

"Generálny tajomník je hlboko znepokojený novými násilnosťami v Líbyi a na Blízkom východe. Nič nemôže ospravedlniť zabíjanie a útoky. Odsudzuje nenávistný film, ktorý je pravdepodobne zámerne pripravený, aby rozosieval neznášanlivosť a krviprelievanie," konštatoval juhokórejský diplomat na čele OSN.

"V čase rastúceho napätie vyzýva generálny tajomník na pokoj, zdržanlivosť, potrebu dialógu, vzájomnej úcty a porozumenia," píše sa ďalej v komuniké.

Amatérsky film s názvom Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), ktorého ukážky sa objavili na internete, rozhneval moslimov po celom svete. Zobrazuje proroka Mohameda ako sukničkára, homosexuála a blázna vyzývajúceho na páchanie masakier a schvaľujúceho pohlavné zneužívanie detí.