Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Najvyšší predstaviteľ polície na Srí Lanke odstúpil zo svojej funkcie

Na snímke mŕtve telá v kostole sv. Sebastiána po explózii v meste Negombo na Srí Lanke 21. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Hľadaný moslimský extrémista, o ktorom sa predpokladá, že zohral rozhodujúcu úlohu pri veľkonočných útokoch, bol usmrtený pri jednom z týchto incidentov.

Kolombo 26. apríla (TASR) - Najvyšší predstaviteľ polície na Srí Lanke odstúpil zo svojej funkcie v súvislosti so zlyhaniami, ktoré viedli k smrtiacim bombovým útokom z Veľkonočnej nedele. Oznámil to v piatok srílanský prezident Maithrípála Siriséna, informovala tlačová agentúra AFP.

Generálny inšpektor polície Púdžit Džajasundara podľa neho zaslal svoju rezignáciu úradujúcemu šéfovi rezortu obrany. Prezident v priebehu tohto týždňa požiadal o odstúpenie oboch predstaviteľov vzhľadom na zistenie, že bezpečnostné zložky nekonali ani po prijatí varovaní týkajúcich sa bombových útokov na kostoly a hotely, ktoré si podľa aktuálnych údajov vyžiadali vyše 250 obetí na životoch.

Siriséna povedal novinárom, že "čoskoro" vymenuje nového generálneho inšpektora polície, ktorého bude musieť vo funkcii potvrdiť srílanská Ústavná komisia.

Prezident v piatok taktiež oznámil, že hľadaný moslimský extrémista, o ktorom sa predpokladá, že zohral rozhodujúcu úlohu pri veľkonočných útokoch, bol usmrtený pri jednom z týchto incidentov. Vodca miestnej islamistickej skupiny Národné monoteistické hnutie (Džamáat at-tawhíd al-wataníja, NTJ) Zahrán Haším prišiel o život počas útoku na hotel Šangri-La v meste Kolombo, uviedol Siriséna s odkazom na informácie, ktoré mu poskytli spravodajské služby.

Bezpečnostné zložky po Hašímovi intenzívne pátrali po tom, ako vláda pripísala spomínané útoky jeho skupine. K odpáleniu náloží samovražednými útočníkmi sa medzitým prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), pričom zverejnila videozáznam, v ktorom vystupuje aj Haším. Siriséna bezprostredne nevysvetlil, akú úlohu mal Haším pri útoku na hotel Šangri-La, jednom zo šiestich z Veľkonočnej nedele.

Haším bol pred útokmi pomerne neznámou postavou, miestni moslimskí vodcovia však tvrdia, že opakovane upozorňovali úrady v súvislosti s jeho extrémistickými názormi a správaním. Moslimské organizácie na Srí Lanke útoky odsúdili a vyzvali na bezodkladné zadržanie a potrestanie ich spolupáchateľov.

Prezident Siriséna apeloval v piatok na obyvateľov Srí Lanky, aby nenazerali na príslušníkov tamojšej moslimskej menšiny ako na teroristov. Zároveň ubezpečil, že orgány krajiny dokážu "mať plne pod kontrolou aktivity" extrémistov z IS, citovala ho tlačová agentúra AP.