Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéf rakúskych identitariániov si mailoval s útočníkom z Nového Zélandu

Na snímke z videa CCTV Brenton Tarrant, podozrivý zo streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande kráča na medzinárodnom letisku v Istanbule 16. marca 2016. Foto: FOTO TASR/AP

Tarrant je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v jedinej väznici s najprísnejším režimom v krajine - v meste Auckland. Je obvinený zo zabitia 50 ľudí a z pokusu o vraždu ďalších 39.

Viedeň 15. mája (TASR) - Šéf rakúskych identitariánov Martin Sellner si vymenil niekoľko e-mailov s austrálskym pravicovým extrémistom Brentonom Tarrantom, zodpovedným za marcové útoky na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorých prišlo o život 51 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

"Ak raz prídeš do Viedne, musíme zájsť na kávu alebo na pivo," napísal Sellner Tarrantovi viac než rok pred útokmi na Novom Zélande. Tarrant mu pozvanie opätoval: "Máme ľudí v oboch krajinách (Austrálii a na Novom Zélande), ktorí by ťa u seba doma radi privítali," napísal.

K ich stretnutiu však podľa mediálnych informácií nedošlo. Doposiaľ bolo známe, že Tarrant daroval rakúskemu hnutiu identitariánov 1500 eur, za čo sa mu Sellner poďakoval oficiálnym e-mailom.

Tarrant je momentálne vo vyšetrovacej väzbe v jedinej väznici s najprísnejším režimom v krajine - v meste Auckland. Je obvinený zo zabitia 50 ľudí a z pokusu o vraždu ďalších 39. Počet obetí útoku stúpol na 51, keď začiatkom mája v nemocnici podľahol zraneniam turecký občan.

Dom známeho krajne pravicového aktivistu Sellnera po útokoch na Novom Zélande prehľadali rakúski vyšetrovatelia s cieľom preskúmať jeho údajné kontakty na Tarranta. Bol proti nemu začatý súdny proces pre podozrenia z členstva v teroristickej skupine.