Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf ropnej spoločnosti MOL už nie je na zozname hľadaných Interpolom

Zsolt Hernadi Foto: TASR/AP

Medzinárodný zatykač bol na neho vydaný pred dvoma rokmi kvôli chorvátskym korupčným obvineniam.

Budapešť 26. novembra (TASR) - Šéf maďarskej ropnej spoločnosti Zsolt Hernádi už od stredy 25. novembra nie je na zozname Interpolu. Medzinárodný zatykač bol na neho vydaný pred dvoma rokmi kvôli chorvátskym korupčným obvineniam, uviedlo dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Denník predpokladá, že zoznam bol korigovaný v stredu. Hernádiho už raz zo zoznamu hľadaných osôb tejto medzinárodnej policajnej organizácie zmazali, konštatoval Népszabadság s tým, že teraz to už teda bude zrejme vážne.

Chorvátska prokuratúra v roku 20011 obvinila Hernádiho z toho, že v roku 2009 podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

Chorvátska prokuratúra už viackrát požiadala Maďarsko o možnosť vypočutia šéfa MOL-u. Chorvátska polícia oznámila, že od konca roka 2013 Hernádiho na základe medzinárodného zatykača hľadá aj Interpol. Ten síce po prehodnotení situácie na rok zatykač pozastavil, vo februári tohto roka sa však Hernádi opäť dostal na jeho zoznam.

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej INA získal práva kontroly.