Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Lavrov daroval Kerrymu tričko, zemiaky a paradajky

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov počas pietneho aktu pri pamätníku obetí II. svetovej vojny v ruskom Soči 12. mája 2015. Cieľom Kerryho návštevy, počas ktorej sa stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, je pokúsiť sa zlepšiť vzťahy s Ruskom, ktoré sú pre nezhody okolo riešenia krízy na Ukrajine a v Sýrii najhoršie od konca studenej vojny. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že témou rozhovorov oboch šéfov diplomacií bude medzinárodná situácia a problémy vo vzťahoch Ruska a USA.

Soči 12. mája (TASR) - Tričko symbolizujúce víťazstvo v druhej svetovej vojne a dva košíky so zemiakmi a paradajkami venoval dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov svojmu americkému rezortnému partnerovi Johnovi Kerrymu počas rokovaní v ruskom čiernomorskom letovisku Soči. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Kerry zas "odovzdal ruskej strane zoznam citácií z ruských médií, ktoré podľa jeho názoru neodrážajú skutočný potenciál širokých rusko-amerických vzťahov, ktoré podľa neho potrebujú zlepšenie," citovala agentúra TASS z vyhlásenia ruského ministerstva.

Očakáva sa, že témou rozhovorov oboch šéfov diplomacií bude medzinárodná situácia a problémy vo vzťahoch Ruska a USA, uviedol pre agentúru TASS Lavrovov námestník Sergej Riabkov.

Dodal, že bude dostatok času na to, aby ministri "systematicky a do hĺbky, bod za bodom, prešli zložitú agendu", a to vrátane problematických okruhov.

Samotný Kerry pred rokovaním vyslovil nádej, že jeho schôdzka s Lavrovom bude plodná.

Okrem svojho rezortného kolegu sa dnes Kerry v Soči stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Okruh tém, ktorým sa budú venovať, bude široký, uviedol dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Súčasne poznamenal, že o sankciách uvalených na Rusko v dôsledku jeho zasahovania do vývoja na Ukrajine a o ich zrušení nebude reč.