Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Šéf protiteroristickej jednotky Scotland Yardu varoval pred útokmi IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo IS kedysi primárne útočil na vojenské a policajné ciele, jeho zámery sú teraz podľa Marka Rowleyho omnoho trúfalejšie.

Londýn 7. marca (TASR) - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) prechováva ambície na "obrovské a okázalé" útoky v čase, keď džihádisti rozšírili svoje plány útočiť na životný štýl Západu, varoval dnes Mark Rowley, šéf protiteroristického oddelenia londýnskej polície.

Zatiaľ čo IS kedysi primárne útočil na vojenské a policajné ciele, jeho zámery sú teraz podľa Rowleyho omnoho trúfalejšie. "Vidíte teroristickú skupinu, ktorá má veľké ambície na obrovské a okázalé útoky, nie iba takých typov, aké boli dosiaľ zmarené," uviedol šéf protiteroristického oddelenia tzv. Scotland Yardu, ktorého cituje ho agentúra AP.

Islamský štát opísal ako skupinu, ktorá sa mení. V minulosti vo veľkom používala propagandu na zradikalizovanie ľudí, aby konali v jej mene, a teraz "sa snaží zorganizovať väčšie útoky". Zmienená skupina sa podľa neho pokúša dostať džihádistov vycvičených v Sýrii do oblastí severnej Sýrie, kde majú podnikať útoky.