Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Schulz vyzval Európu na spravodlivé prerozdelenie utečencov

Martin Schulz, archívne foto. Foto: TASR/AP

Solidarita sa musí znova stať základným princípom Európskej únie, povedal M. Schulz, ktorý vedie stredoľavú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka

Berlín 27. júla (TASR) - Kandidát na úrad nemeckého kancelára Martin Schulz dnes vyzval Európu, aby prijala systém spravodlivého rozdeľovania utečencov a pomohla tak Taliansku vyrovnať sa s nárastom počtu migrantov prichádzajúcich na jeho pobrežie.

Solidarita sa musí znova stať základným princípom Európskej únie, povedal Schulz, ktorý vedie stredoľavú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD). Vyjadril sa tak po rozhovoroch s talianskym premiérom Paolom Gentilonim v Ríme.

Líder SPD, ktorý by chcel v septembrových parlamentných voľbách poraziť kancelárku Angelu Merkelovú, uviedol, že štáty EÚ ako Taliansko by nemali byť ponechané, aby sa sami vyrovnávali s prúdom nových utečencov. Varoval Európu, že musí konať v snahe predísť zopakovaniu utečeneckej krízy, ktorá naplno postihla región v roku 2015.

Peniaze na poľnohospodárstvo, napríklad, znamenajú "áno, prosím" v Európe, ale keď ide o prerozdelenie utečencov, je to "nie, ďakujem", povedal líder SPD, ktorý mal dnes v pláne aj návštevu utečeneckého centra na Sicílii.

Schulz tiež v Ríme vyzval na novú africkú stratégiu, v rámci ktorej by sa viac brali do úvahy problémy, pre ktoré ľudia utekajú zo svojich domovov. "Nie iba na papieri," uviedol, "ale prakticky a tiež s peniazmi."

Od začiatku tohto roka sa dostalo k brehom Talianska viac ako 93.000 ľudí, čo je o šesť percent viac ako za to isté obdobie v roku 2016.