Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf sýrskej diplomacie: Dohoda o prímerí nie je mŕtva

Na archívnej snímke sýrsky minister zahraničných vecí Walid Al-Muallim (vpravo) so španielskou rezortnou kolegyňou Trinidad Jimenezovou po stretnutí v Damasku 15.marca 2011. Foto: TASR AP

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Muallim dodal, že medzi americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a jeho ruským partnerom Sergejom Lavrovom stále prebieha komunikácia.

Bejrút 26. septembra (TASR) - Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Muallim dnes vyhlásil, že dohoda o prímerí vyrokovaná Spojenými štátmi a Ruskom je stále schodná, a dodal, že jeho vláda je pripravená zúčastniť sa na sýrskej vláde jednoty. Informovala o tom agentúra AP.

Muallim v rozhovore dnes odvysielanom v televízii al-Majádín obvinil USA, Britániu a Francúzsku, že v predchádzajúci deň sa stretli na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, kde podporili "teroristov" na území Sýrie.

Muallim však dodal, že medzi americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a jeho ruským partnerom Sergejom Lavrovom stále prebieha komunikácia, čo znamená, že dohoda o prímerí dohodnutá pred dvoma týždňami "nie je mŕtva".

Sýrska armáda vyhlásila, že prímerie sa skončilo pred týždňom.

Muallim potvrdil, že cestovná mapa na ukončenie vojny v Sýrii, navrhovaná jeho vládou, stále platí. Minister dodal, že Damask podporí referendum o novej ústave, po ktorom budú nasledovať parlamentné voľby a vytvorenie vlády jednoty.