Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Šéf WCK obvinil Izrael, že na humanitárny konvoj mieril systematicky

Palestínčania odnášajú telo jedného zo zamestnancov neziskovej charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK), ktorý prišiel o život pri leteckom útoku izraelskej armády v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v pondelok 1. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Útok izraelských síl na konvoj neziskovej organizácie WCK si vyžiadal životy siedmich humanitárnych pracovníkov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gaza 4. apríla (TASR) - José Andrés, zakladateľ neziskovej organizácie World Central Kitchen (WCK), ktorej sedem pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy, v stredu obvinil Izrael, že pri tomto incidente konal systematicky a cielil na "auto za autom".

Útok izraelských síl na konvoj neziskovej organizácie WCK si vyžiadal životy siedmich humanitárnych pracovníkov. Obete pochádzali z Poľska, Austrálie a Británie, jeden z mŕtvych mal dvojaké americko-kanadské občianstvo a útok si vyžiadal aj život jedného palestínskeho pracovníka.

Andrés v rozhovore pre agentúru Reuters vyhlásil, že pri nálete, ktorý Izrael označil za neúmyselný, nešlo o nedopatrenie alebo chybnú streľbu. Tvrdil, že Izraelčania v čase útoku vedeli o pohybe humanitárnych pracovníkov.

"Toto nebola len nešťastná situácia, pri ktorej došlo k zhodeniu bomby na nesprávne miesto. Aj keby sme sa nekoordinovali (s izraelskou armádou), žiadna demokratická krajina a žiadna armáda nemôže útočiť na civilistov a humanitárne organizácie," uviedol šéf WCK s tým, že proti konvoju s humanitárnou pomocou boli zrejme podniknuté viac ako tri útoky.

Útok, ku ktorému došlo krátko po vyložení nákladu potravín dopraveného do Pásma Gazy po mori, vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil "za závažnú chybu". Izraelský premiér Netanjahu v utorok vyhlásil, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády.