Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Šéf WMO: Vojna na Ukrajine môže pomôcť rozvoju zelených energií

Na snímke sú rozbité sklá na oknách historickej budovy po ruskom raketovom útoku v Kyjeve v utorok 12. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nedostatok energií viedol niektoré krajiny k tomu, aby sa urýchlene zamerali na náhradné možnosti, napríklad na uhlie.

Ženeva 11. októbra (TASR) - Šéf Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) patriacej k OSN Jukka Petteri Taalas v utorok povedal, že vojna na Ukrajine "môže byť z pohľadu klímy vnímaná ako požehnanie". TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Hoci teraz v období vysokého dopytu sa využívajú aj fosílne palivá, vojna na Ukrajine zrýchlila rozvoj zelených energií a investícií, pôvodne plánovaných na dlhšie obdobie, povedal Jukka Petteri Taalas. Vyjadrenia generálneho tajomníka WMO Petteriho Taalasa prišli v čase, keď svet čelí nedostatku energií. Vyvolali ho čiastočne ekonomické sankcie proti Rusku, kľúčovému producentovi ropy a zemného plynu, a keď ceny fosílnych palív stúpli.

Nedostatok energií viedol niektoré krajiny k tomu, aby sa urýchlene zamerali na náhradné možnosti, napríklad na uhlie. Stúpajúce ceny fosílnych palív, ropa, plyn a uhlie, ktoré vytvárajúcich emisie skleníkových plynov však zároveň spôsobili, že doteraz drahšie obnoviteľné energie ako slnečná, veterná a geotermálna, sú na trhu s energiami viac konkurencieschopné.