Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf zájazdu po Číne zomrel po páde z okna, ťažila ho havária autobusu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údajne prežíval ťaživý pocit zodpovednosti za haváriu.

Peking 5. júla (TASR) - Šéf juhokórejského inštitútu, ktorý organizoval poznávací zájazd miestnych predstaviteľov po Číne a skončil sa tragickým pádom autobusu z diaľničného nadjazdu do rieky, dnes skoro ráno zomrel po páde z okna hotelovej izby na severovýchode Číny. Informovali o tom miestne médiá a tlačová agentúra AP.

Čchoi Tu-jong odcestoval do Číny, kde mal povybavovať nutné záležitosti po havárii zo stredy 1. júla, keď sa autobus s 28 ľuďmi zrútil z nadjazdu. Zahynul čínsky vodiť a desať Juhokórejčanov, ktorí študovali na štátnom inštitúte pre predstaviteľov miestnych samospráv v meste Suwon.

Oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua citovala úrady v meste Ťi-an v provincii Ťi-lin, že Čchoi po páde z okna hotelovej izby zahynul. Polícia dostala správu o jeho páde o 03.13 h miestneho času.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejských predstaviteľov informovala, že Čchoi prežíval ťaživý pocit zodpovednosti za haváriu a nie je jasné, či išlo o nehodu alebo samovraždu.

Desať Juhokórejčanov patrilo do 140-člennej delegácie, ktorá podnikala v Číne cestu po historických miestach, vrátane pamätných miest, kde bojovníci za kórejskú nezávislosť pomáhali pred koncom druhej svetovej vojny bojovať proti japonskej koloniálnej nadvláde.

Dnes predstavitelia čínskeho mesta Ťi-an práve oznámili, že bola stanovená príčina havárie autobusu - jazda nedovolenou rýchlosťou.

Autobus sa nachádzal na horskej ceste s predpísanou maximálnou rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu, ale 39-ročný vodič uháňal dvakrát vyššou rýchlosťou. Testy vylúčili možnosť, že bol pod vplyvom drog alebo alkoholu.

K nehode došlo po tom, ako autobus opustil mesto Ťi-an a bol približne na polceste do mesta Tan-tung, ležiaceho na hraniciach s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR).

Delegácia pozostávala prevažne zo štátnych zamestnancov. Havarovaný autobus bol jedným z kolóny šiestich vozidiel, ktoré juhokórejskú delegáciu prepravovali.