Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéfa diplomacie USA previezli na liečenie zlomenej nohy do Bostonu

John Kerry Foto: TASR/AP

Po pristátí na letisku Bostone prepravili Kerryho do Massachusettskej všeobecnej nemocnice na ďalšiu liečbu.

Washington 2. júna (TASR) - Amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ktorý si v nedeľu zlomil nohu počas bicyklovania vo francúzsko-švajčiarskom pohraničí, previezli v pondelok vojenským lietadlom z Európy do Spojených štátov. Oznámil to hovorca ministerstva John Kirby.

Po pristátí na letisku Bostone prepravili Kerryho do Massachusettskej všeobecnej nemocnice na ďalšiu liečbu.

Sedemdesiatjedenročný Kerry, ktorý je náruživým cyklistom, si zlomil pravú stehennú kosť na bicyklovom výlete vo Francúzsku. Noc strávil v nemocnici v Ženeve.

Záchranka s Johnom Kerrym pred nemocnicou v Bostone.
Foto: TASR/AP


Americká vláda sa vyjadrila zdržanlivo k otázke, ako môže liečba ovplyvniť Kerryho prácu, najmä v súvislosti s termínom uzatvorenia jadrovej dohody s Iránom. Do 30. júna chce šestica svetových mocností dosiahnuť s Teheránom dohodu o čisto civilnom využívaní jadrovej energie výmenou za postupné zrušenie ekonomických sankcií. Práve Kerry bol hlavnou postavou týchto rokovaní.

Podľa svojej hovorkyne Marie Harfovej sa bude šéf americkej diplomacie snažiť o čo najrýchlejšie uzdravenie, je však príliš skoro povedať, ako dlho liečba potrvá. "Minister je absolútne odhodlaný pokračovať v rokovaniach, postupovať v nich presne podľa harmonogramu, tak ako bol aj pred nehodou," zdôraznila Harfová.

Hovorca Bieleho domu pripustil, že Kerry spočiatku pravdepodobne nebude môcť tak často cestovať na ženevské rozhovory s Iránom, určite však zostane ich "dôležitou súčasťou".