Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéfa bruselskej polície zranili počas demonštrácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pierre Vandersmissen utrpel zranenie hlavy po tom, čo výtržníci zaútočili na policajtov kameňmi.

Brusel 25. mája (TASR) - Šéf bruselskej polície utrpel zranenia počas utorkových násilností v závere masovej demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády, informovala agentúra AP.

Pierre Vandersmissen utrpel zranenie hlavy po tom, čo výtržníci zaútočili na policajtov kameňmi. Previezli ho do nemocnice a dnes by ho mali prepustiť.

Celkovo utrpeli zranenia dvaja policajti a osem demonštrantov. Polícia zadržala desať ľudí. Proti niekoľkým desiatkam výtržníkov zasiahla aj vodnými delami.

Demonštráciu v centre Bruselu, na ktorej sa zišlo asi 50.000 až 60.000 ľudí, zvolali odborári na protest proti sociálnej a hospodárskej politike tamojšej stredopravej vlády, ktorá sa podľa nich "zarezáva" hlboko do základov belgického sociálneho štátu.

K protestu s heslom "Naše poháre pretiekli" sa pripojili hlavné odborové hnutia v krajine. Demonštrovali proti vládnym opatreniam zameraným na zvýšenie flexibility zamestnancov, posunu veku odchodu do dôchodku a tiež proti znižovaniu platov. Opatrenia vlády premiéra Charlesa Michela totiž podľa odborárov v uplynulých dvoch rokoch stáli priemernú belgickú rodinu približne 100 eur mesačne.