Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Šéfa Frontexu znepokojuje prílev migrantov cez Španielsko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníci minulotýždňového summitu EÚ sa pod vplyvom vládnej krízy v Nemecku dohodli na sprísnení azylovej politiky.

Berlín 7. júla (TASR) - Riaditeľ Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri varoval pred vznikom novej hlavnej trasy pre migrantov, ktorí sa snažia dostať z Afriky do Európy. Tá by podľa neho mohla viesť cez Španielsko, informovala v sobotu agentúra DPA.

"Ak sa ma spýtate, čo je v súčasnosti moja najväčšia starosť, tak poviem, že Španielsko," vyjadril sa Leggeri pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Upozornil, že počas júna bolo v západnej časti Stredozemného mora zaznamenaných približne 6000 ilegálnych prechodov z Afriky do Španielska.

"Ak budú tamojšie čísla stúpať tak ako v poslednom čase, stane sa táto cesta tou najdôležitejšou," konštatoval šéf Frontexu.

Približne polovicu ľudí, ktorí využívajú v súčasnosti danú trasu, tvoria Maročania, zvyšní pochádzajú zo západnej Afriky.

Leggeri sa vyslovil za napredovanie v plánoch na zriadenie medzinárodných záchytných centier v Afrike, aby už nikto nemohol predpokladať, že ho po záchrane na mori vezmú do Európy.

"Ak prestane tento automatizmus, budeme môcť úspešne bojovať proti takémuto zločineckému obchodnému modelu," povedal na margo prevádzačstva.

Účastníci minulotýždňového summitu EÚ sa pod vplyvom vládnej krízy v Nemecku dohodli na sprísnení azylovej politiky, čoho súčasťou je i možnosť umiestňovať migrantov zachránených na mori do ústredných zberných táborov na európskej pôde. Zriadenie podobných táborov sa zvažuje i v Afrike. Ďalším plánovaným opatrením je zvýšenie ochrany vonkajších hraníc EÚ, spojené s posilnením Frontexu do roku 2020.