Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéfa rakúskej diplomacie znepokojuje vývoj na Balkáne

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov sa napríklad v Sarajeve a v Prištine platí ženám za to, že vychádzajú do ulíc plne zahalené a menia tak celkový vzhľad miest.

Düsseldorf/Viedeň 21. augusta (TASR) - Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz netajil vo vyjadreniach pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt znepokojenie v súvislosti s rastúcim vplyvom Turecka, ale aj Saudskej Arábie v krajinách západného Balkánu.

Podľa jeho slov "sa napríklad v Sarajeve a v Prištine platí ženám za to, že vychádzajú do ulíc plne zahalené" a menia tak celkový vzhľad miest. "Nemali by sme sa na to pozerať nečinne," poznamenal rakúsky minister zahraničných vecí a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Sebastian Kurz volá v tejto súvislosti po urýchlení procesu približovania krajín spomínaného regiónu k Európskej únii, čo by podľa jeho názoru udržalo Turecko a ďalšie štáty v šachu. "EÚ síce otriasajú v súčasnosti výzvy ako brexit, migračná kríza alebo islamistický teror, avšak západný Balkán by sme nemali stratiť z očí," zdôraznil člen rakúskej spolkovej vlády.

Podľa jeho slov treba v tomto regióne, takom dôležitom pre Úniu, aj naďalej zohrávať aktívnu úlohu, podporovať reformy a boj proti radikalizácii a ponúknuť vierohodnú perspektívu v EÚ.