Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Juncker oficiálne navrhol Šefčoviča za podpredsedu Európskej komisie

Slovák Maroš Šefčovič, dezignovaný komisár pre dopravu a vesmír, reční počas procesu vypočúvania vo výbore Európskeho parlamentu pre dopravu (TRAN) v Bruseli 30. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Slovenský eurokomisár bude mať na starosti energetickú úniu.

Brusel 15. októbra (TASR) - Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes večer oficiálne potvrdil, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič by mal získať podpredsednícky post v exekutíve EÚ, kde v najbližších piatich rokoch bude mať na starosti energetickú úniu.

V oficiálnom liste od Junckera, ktorý predseda komisie zverejnil okolo 18.00 h (listy so spresnením úloh dostali všetci eurokomisári) sa uvádza, že Šefčovič bude koordinovať prácu viacerých komisárov, najmä však tých zodpovedných za klímu a energetiku, dopravu, vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky, životné prostredie, námorné záležitosti a rybolov, regionálnu politiku, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka a v neposlednom rade výskum, vedu a inovácie.

Juncker v liste so zadaním úloh Šefčovičovi zdôraznil, že dobudovanie energetickej únie je jednou z hlavných priorít komisie, ktorá bude udávať politické smerovanie Európy na najbližších päť rokov.

Rezort dopravy asi povedie Violeta Bulcová

Rezort dopravy, ktorý bol pôvodne pridelený Šefčovičovi by mala získať slovinská eurokomisárka Violeta Bulcová, avšak bez agendy pre vesmírnu politiku. Juncker môže rozhodnúť aj neskôr, ktorému z komisárov zverí túto časť agendy.

Juncker ponechal maďarskému komisárovi Tiborovi Navracsicsovi pôvodné portfólio pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo. Urobil tak napriek upozorneniam poslancov Európskeho parlamentu, že Navracsics nepreukázal dostatočnú spôsobilosť v oblasti občianstva.

Reakcia Šefčoviča

Šefčovič v prvej reakcii na Junckerovo rozhodnutie spresnil, že ide o pozíciu, kde bude mať na starosti hlavne vybudovanie energetickej únie.

"Súčasná kríza medzi EÚ a Ruskom o dodávkach plynu ukazuje, že tento problém sa stáva veľmi dôležitý a strategický," skonštatoval Šefčovič. Upozornil, že táto agenda patrí medzi top priority predsedu novej eurokomisie ako aj budúceho predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Podľa jeho slov si nastupujúci najvyšší lídri únie želajú v rámci energetickej politiky dobudovať energetickú úniu, ktorá bude fungovať efektívnejšie ako spolupráca, ktorá v tejto oblasti existuje teraz.

Budúci eurokomisári pre energetiku (Miguel Caňete) a energetickú úniu (Šefčovič) sa ujmú funkcií v dobe nastupujúcej zimy, keď únia v rámci rokovaní s Ruskom musí zabezpečiť dostatok k energie pre všetky členské krajiny.



"Treba sa na tento proces pozerať aj v strednodobom a dlhodobom horizonte a to hlavne z pohľadu ako zamedziť, aby sme boli závislí na jednom zdroji, ako diverzifikovať zdroje energonosičov, vybudovať jednotný trh v oblasti energetiky, aby sme odstránili bariéry, ktoré máme," zhodnotil Šefčovič výzvy svojej novej funkcie.

Z hľadiska bariér spresnil, že ide o prekážky fyzické, keď európske krajiny nie sú schopné si navzájom dodávať energiu, a prekážky právne, lebo platia rôzne predpisy, ktoré bránia väčšiemu obchodnému rozmachu.

Slovenský eurokomisár upozornil, že jeho ambíciou bude vybudovať energetickú úniu tak, aby fungoval jednotný trh pre energie, aby členské štáty v tejto otázke hovorili jednotným hlasom. Lebo EÚ ako jeden odberateľ a významný klient na trhu bude mať oveľa silnejšiu negociačnú pozíciu ako v súčasnosti, keď každá krajina únie sa snaží bilaterálne sa dohodnúť a vyrokúvať priaznivé ceny dodávok energie.

"Bude to podobná agenda ako v oblasti dopravy - pokrytie tých oblastí, kde nám chýbajú strategické prepojenia. Treba odstrániť chýbajúce elementy v energetickej infraštruktúre v rámci EÚ, aby sme si mohli pomáhať a riadne obchodovať s elektrinou, plynom, ropou, všetkými energonosičmi. Na tento účel sú vyčlenené špeciálne prostriedky. Ide o takmer šesť miliárd eur, ktoré majú byť využité práve na to, aby sme túto kapacitu dobudovali," spresnil Šefčovič.

Hrdý premiér

Premiér Robert Fico je veľmi hrdý na to, že Slovensko pravdepodobne obsadí pozíciu podpredsedu Európskej komisie (EK) so zodpovednosťou za energetickú oblasť. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

"Ide o mimoriadne silnú pozíciu, bude koordinovať komplet celú energetickú oblasť, bude podpredsedom. To je funkcia, ktorá sa zväčša týka veľkých štátov," dodal s tým, že Maroš Šefčovič si urobil počas svojho doterajšieho pôsobenia v komisii vynikajúce meno. Jeho maximálnu pripravenosť bolo podľa neho vidieť aj pri nedávnom vypočúvaní v Európskom parlamente.

"Ak definitívne obsadí túto pozíciu, určite bude mať na starosti aj témy, ktoré sa týkajú energetickej bezpečnosti a vzťahu členských štátov EÚ navzájom a EÚ k Rusku, ktoré dnes dodáva na trh únie približne 30 až 32 percent plynu ako takého," pripomenul premiér, čo ako poznamenal, je pre Slovensko vynikajúca správa.


Posun M. Šefčoviča na úroveň viceprezidenta EK je uznaním jeho kvalít

Možné získanie postu podpredsedu Európskej komisie (EK) slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom je uznaním jeho kvalít. Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Ako pripomenul, Šefčovič o nich presvedčil pri svojom vypočutí aj europoslancov príslušného výboru pre dopravu. "Je vnímaný ako jeden zo skúsených a seniorných členov komisie. To znamená, že predseda komisie v situácii, keď musí preskupiť portfóliá, ho posunul na úroveň viceprezidenta," dodal Lajčák.

Aj podľa ministra dopravy Jána Počiatka je najdôležitejšie to, že súčasný podpredseda európskej komisie je uznávaný. Teší ho, že má šancu získať ešte významnejší post, ako mu bol pôvodne navrhnutý. "Je to potvrdenie toho, že je to naozaj veľmi kvalitný kandidát," konštatoval.

Šefčovič zrejme získa podpredsednícky post v EK, ktorú zostavuje jej novozvolený predseda Jean-Claude Juncker. Na starosti by mal mať energetickú úniu a tiež strategickú koordináciu dopravy.

Juncker sa rozhoduje prideliť podpredsednícke portfólio, ktoré zostalo uvoľnené po Slovinke Alenke Bratušekovej, slovenskému nominantovi na eurokomisára. Pôvodne mal mať na starosti oblasť dopravy a vesmíru.

Má päťročné skúsenosti vo funkcii podpredsedu komisie a počas vypočúvaní pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) patril medzi najlepšie pripravených kandidátov. Pre Junckera je prirodzenou voľbou na jedno z podpredsedníckych miest.

Nový híring sa uskutoční v pondelok 20. októbra v Štrasburgu, tesne pred plenárnym zasadnutím europarlamentu. Šefčovič, ak bude jeho funkcia prehodnotená, si do budúceho pondelka musí podrobne naštudovať agendu spojenú s energetikou.